23 februari 2011

Vecka 26 - Vad gör du just nu?

Skulle till att lyssna om jag hörde bebbens hjärtslag där inne i magen, vad händer? Jo jag får en kraftig spark rakt i örat. Då var det någon som inte kunde hålla sig för skratt kan jag lova, vilken konstig känsla.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Vecka 26 - Graviditetskalendern.

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 26. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 23. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 26 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 23. URL .

19 februari 2011

Vecka 25 - Hundra dagar kvar.

Enligt "Min Graviditet" så är det hundra dagar kvar till Truls är beräknad. Hundra dagar kanske inte låter speciellt långt om man tänker på att det bara är drygt en tredjedel kvar av graviditeten men de senaste månaden har känts som en evighet.

Det känns som att Truls aldrig ska komma ut. Jag längtar mer och mer för varje dag som går nu, det ska bli så mysigt att få hålla om det lilla livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

16 februari 2011

Vecka 25+0 - Magbilder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

Vecka 25 - Graviditetskalendern.

Skelett hårdnar. Titta på bebisens händer, helt klara, fullt funktionsdugliga, med små fingernaglar och fingeravtryck. Han eller hon använder sina händer för att upptäcka olika kroppsdelar. Det känner bara, ögonen är fortfarande stängda. Men med helt utvecklade med ögonfransar som ska skydda ögonen efter förlossningen.

Bebisens dygnsrytm är mer tydlig, han eller hon har skaffat sig lite mer bestämda tider för att vara vaken och sova.

Referenser:
Libero. (2011). Graviditetskalendern - Vecka 25. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 16. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 25 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 16. URL .

15 februari 2011

Vecka 24+6 - Barnmorskan.

Idag har vi då varit till barnmorskan ännu en gång. Till skillnad från tidigare gånger så mätte hon magen på Älsklingen. Efter det så fick vi lyssna på Truls och precis som förra gången slog hjärtat etthundratrettiosex slag per minut.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 februari 2011

Vecka 24+1 - Ett år tillsammans.

Idag firar jag och Älsklingen att vi har varit tillsammans i ett år. Det var den tionde februari som vi träffades på riktigt men jag hade två veckor innan suttit på en föreläsning och uppmärksammat henne.

Det var i mitten av januari. Klockan var strax efter tre på eftermiddagen och jag satt i Härnösand på en av veckans alla föreläsningar. Jag satt längst bak i salen och två rader framför mig satt Hon. En jättesöt tjej med kort brunt hår, blågröna ögon och ett par svarta glasögon. Hon hade på sig ett vitt linne, en blå blus, ett par jeans och svarta stövlar.

Jag satt som helt i en annan värld, jag kunde nästan inte slita min blick ifrån Henne. Jag satt som förtrollad. Varje gång Hon vände sig mot mitt håll blev jag dock alldeles panikslagen: Tänk om hon såg att jag kollade på henne.

Nu ett år senare så har vi flyttat ihop, blivit gravida och har just börjat...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

9 februari 2011

Vecka 24 - Graviditetskalendern.

Nu vet barnet vad som är upp och ned. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar bebisen allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Hans eller hennes rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats att rumla runt på.

Bebisen kan förmodligen känna om han eller hon är upp och ned eller inte. Det beror på att innerörat, som styr kroppens balans, är färdigt. Ytterörat är också klart, men alldeles mjukt ännu.

Han eller hon reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande slutna.

Lungorna tar ett stor kliv framåt den här veckan i och med att tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft.

Referenser:
Libero. (2011). Graviditetskalendern - Vecka 24. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 9. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 24 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 9. URL .

2 februari 2011

Vecka 23+0 - Magbilder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

Vecka 23 - Graviditetskalendern.

Rynkig som en gubbe eller gumma. Kroppen börjar bli rundare, men huden är fortfarande rynkigt som på en gammal människa och pigment bildas fortfarande.

Lårbenet är cirka 4 cm långt och huvudets diameter är mellan 5 och 6 centimeter.

Det kanske är svårt att tro, men om din bebis föddes nu, skulle han eller hon ha en chans att överleva.

Referenser:
Libero. (2011). Graviditetskalendern - Vecka 23. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 2. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 23 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, februari, 2. URL .

1 februari 2011

Vecka 22+6 - Pappaledigt.

Efter att ha funderat till och från nu i några veckor så har jag bestämt mig för att jag ska försöka vara pappaledig hela sommaren, från att lille Truls tittar ut fram till och med augusti ut. Det känns som ett bra beslut trots allt, det är mitt första barn och jag vill ta vara på den tiden fullt ut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .