29 juni 2011

Nu har Lilltösen fått ett namn.

Idag är det lite drygt fem veckor sedan som Lilltösen bestämde sig för att komma ut och vi har under de senaste veckorna lagt ner ganska mycket energi på att hitta en namn till henne. Vi hade dock inget namn som vi tyckte var extra fint så det har inte varit lätt.

För att hitta ett namn till Lilltösen så började vi med att gå igenom ett tiotal webbsidor med namn och skrev ned alla namn som vi tyckte var extra fina. När vi sedan jämförde vilka namn vi hade skrivit ned så var det ett namn som vi hade skrivit ned båda två.

Det namn som vi hade skrivit ned båda två var Alice.
Kvinnonamnet Alice är en fransk och engelsk form av det tyska namnet Adelheid som betyder "av ädel härkomst". Varianter av namnet är Allis och Alicia, det senare en spansk variant. På 1930-talet var Alice ett modenamn i Sverige. Det har åter blivit populärt på 1990-talet (Wikipedia).
Referenser:
Wikipedia. (2011). Alice. Tillgänglig: [www dokument] 2011, juni, 29. URL http://sv.wikipedia.org/wiki/Alice.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

24 juni 2011

Lilltösens första midsommar.

Idag är det midsommar och som vanligt så bjuds det på regnväder och med regnväder betyder det att nederbörden är så pass att vindrutetorkarna på bilen inte hinner med trots att man kör på snabbaste hastigheten.


Foto: Malin Stensson.
Med tanke på vädret så blev det ingen dans runt någon midsommarstång tillsammans med Lilltösen i år men Lilltösens Mormor hade varit ut och plockat en massa blommor på morgonen så att en midsommarkrans blev det i alla fall.

Glad regnig midsommar på er.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

23 juni 2011

En månad gammal.

Idag är det en månad sedan Lilltösen föddes.

Foto: Malin Stensson.
En månad har gått väldigt fort så snart kanske det börjar bli dags att leta en dagisplats åt Lilltösen. Känns som tiden bara springer iväg och jag hinner inte med riktigt, känns som det var igår som Lilltösen bestämde sig för att komma ut.

Jag önskar dock att jag hade kunnat vara med lite mer än vad jag har varit de senaste veckorna, en vecka gick som sagt bort när Lilltösen låg på sjukhuset. Det känns som att jag missar hur Lilltösen utvecklas, även om det kanske inte har hänt så mycket under den senaste veckan men det är ju ändå någonting som jag aldrig kan få tillbaka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Återbesök på barnmottagningen.

Idag har Älsklingen varit med Lilltösen på ett återbesök på barnmottagningen och allt såg bra ut. Lilltösen hade gått upp i vikt och var en fin och lugn tjej enligt det som stod på pappren.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

20 juni 2011

Besök på barnavårdscentralen.

Idag har vi varit upp på barnavårdscentralen för att väga lilltösen och för första gången sedan hon föddes så vägde hon mer än när hon kom ut. Idag stannade vågen på 3580 gram och hon var femtiotre centimeter lång.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
På torsdag så ska lilltösen tillbaks till barnmottagningen och de kommer säkert bli att de väger henne igen då. Även fast lilltösen har börjat gå upp i vikt som hon ska så känns det däremot inte som att man kan andas ut riktigt än.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

17 juni 2011

Idag fick Lilltösen lämna sjukhuset.

Efter en vecka på barnmottagningen så har äntligen Lilltösen fått åka hem.

Lilltösen har nämligen börjat äta lite bättre och det har visat resultat. Hon har även gått upp lite grann i vikt under den gångna veckan, sen att det kanske inte är sådär jättemycket är väl en annan sak men det går i alla fall åt rätt håll.

Det verkar även som att de har kommit på orsaken till att Lilltösen inte gått upp i vikt som hon ska. Det blev troligtvis såhär bara för att hon inte åt så bra från allra första början och därför var hon mätt när hon fått i sig hälften av det hon borde.

På torsdag nästa vecka så har Vi en ny tid på barnmottagningen för att kolla upp hur det har gått med den nya mjölkersättningen, väga Lilltösen och för att eventuellt prata om hur Vi ska göra i under kommande veckor och månader..

Läs även andra bloggares åsikter om , .

16 juni 2011

Imorgon kanske Lilltösen får åka hem.

Idag ringde Älsklingen för att berätta att ser bättre och bättre ut för Lilltösen för varje dag som går, hon har börjat äta allt mer och får nästan i sig dubbelt så mycket nu mot vad hon fick tidigare så att sakta men säkert ökar hon även i vikt.

Vad jag förstått så kan det ha någonting med laktos att göra att lilltösen inte ätit så bra tidigare men jag är inte säker. Tycker det är väldigt svårt att överhuvudtaget förstå vad barnläkarna säger men vad jag har förstått så ska det kunna bli bra om Älsklingen slutar med laktosprodukter? Det kan även bli aktuellt att vi får börja ge mjölkersättning igen men då skulle det finnas någon receptbelagd mjölkersättning som vi skulle använda oss av.

Barnläkarna hade visst lyssnat på lilltösens hjärta också och de båda verkar ha uppfattat någon form av blåsljud från hjärtat? Att jag själv hade ett medfött hjärtfel som däremot upptäcktes först när jag var tjugoett hör väl kanske inte hit då jag hade en missbildning på hjärtat och inte något blåsljud men jag kan inte låta bli att tänka att det kanske är någonting ärftligt. Känns verkligen som att allt är mitt fel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

15 juni 2011

Vad skulle jag göra utan Lilltösen?

Idag när jag var på väg hem så ringde telefonen, det var Lilltösens Mormor.

Hon ville berätta hur det går för Lilltösen på barnmottagningen men tyvärr fanns det väl inte så mycket att säga då det är denna ständiga väntan på alla provsvar som tas. Lilltösen såg i alla fall ut att trivas och hon hade visst gått en liten promenad i luften när barnläkaren lyft upp henne.

Hon frågade även hur jag mådde och jag svarade att det funkar. När vi hade pratat klart och jag lade på så kände jag att däremot att det inte alls funkar. Jag är väldigt orolig för lilltösen, så orolig att jag mår dåligt av det. Jag vet inte vad jag ska ta mig till snart, jag vill bara att lilltösen ska få komma hem så vi kan ligga i soffan och mysa precis som vanligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

14 juni 2011

Besök på barnmottagningen.

Igår var Älsklingen på barnavårdscentralen för att väga Lilltösen, och tyvärr hade hon inte gått upp så mycket som hon borde den här gången heller. Det går väl sakta men säkert uppåt men hon har väl inte gjort någon direkt catch up de senaste veckorna.

Idag har Älsklingen och Lilltösen åkt in till barnmottagningen och under kvällen och morgondagen kommer de bland annat att väga Lilltösen efter varje gång hon ätit för att se hur mycket hon fått i sig.

Saknar Lilltösen så himla mycket och man känner sig verkligen som en dålig förälder när Lilltösen inte går upp i vikt som hon ska. Jag hoppas verkligen att de kommer fram till vad som kan vara orsaken till att hon inte går upp i vikt som hon ska.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

10 juni 2011

Flyttar inte bloggen till Allt för föräldrar.

Idag bestämde jag mig för att ta bort Pappas lilla Truls från Allt för föräldrar. Den bloggen startades endast för att jag gjorde en överenskommelse med redaktionen på tidningen Allt för föräldrar, att jag skulle prova deras sida i två veckor för att se om jag var intresserad av att flytta bloggen till Allt för föräldrar.

Allt för föräldrar använder sig av bloggdomänen Wordpress och har valt att begränsa sig till ett fåtal mallar vilket gör att man inte kan göra så mycket med utseende på bloggen utan det blir en layout som alla andra redan har.

Sedan så har jag inte fått så många läsare som jag hade hoppats på och jag upplever även att jag inte fått den marknadsföring som jag mer eller mindre blev lovad att jag skulle få när jag var i kontakt med Allt för föräldrar i slutet av maj månad.

Med nästan åttahundra läsare under april månad så hade jag aldrig kunnat tänka mig att bloggen skulle mer än tredubbla sina läsare och ha drygt tvåtusensexhundra läsare redan i maj månad.

Dess värre så verkar det som att alla läsare försvann i samband med att lilltösen kom till världen för att det har varit lugnt på bloggen senaste veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

9 juni 2011

Idag har Lilltösen badat för första gången.

Idag har Lilltösen badat för första gången och hon var inte det minsta rädd för vattnet. Vi blev i badet en dryg halvtimme och hon protesterade inte det minsta lilla under den tiden, trots att vi provade att dyka som enligt mig själv var lite läskigt.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Besök på barnavårdscentralen.

Idag har vi varit upp till barnavårdscentralen för att väga lilltösen och det var i alla fall en liten ökning sedan i fredags så man får väl försöka vara glad åt det lilla?

Barnmorskan däremot verkar vara lite bekymrad över att lilltösen inte går upp i vikt som hon ska men efter dagens besök då vi fick veta att hon egentligen inte hade någon aning om hur mycket lilltösen bör få i sig utan mer eller mindre chansade sist vi var och vägde lilltösen, så kommer jag nog inte ta åt mig så mycket av vad barnmorskan egentligen har att säga hädanefter.

Hur som helst så ska vi väl på något vis försöka att få i lilltösen lite mera mat kommande dagar men det råder som sagt väldigt delade meningar om hur mycket lilltösen borde få i sig så nu sitter vi här som två frågetecken och undrar hur mycket bröstmjölk som är tillräckligt för att lilltösen ska öka i vikt som hon borde.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

7 juni 2011

Förlossningsberättelse Del 3.

Allt gick väldigt fort och barnmorskan försökte lugna ned Älsklingen så att hon skulle kunna känna hur mycket Älsklingen hade öppnat sig. Hon var öppen hela åtta centimeter och om hon hade varit omföderska hade hon fått börja krysta.

Älsklingen flyttades till ryggläge och vi höjde upp ryggen på sängen en aning. Värkarna blev starkare och allt kändes väl egentligen som en enda lång värk så nu fick Älsklingen börja andas i lustgasen för att få någon form av smärtstillande då det verkligen inte fanns någon tid till att sätta kvaddlar eller lägga ryggbedövning.

Truls började att krona och barnmorskan sa till Älsklingen att hon ville att Älsklingen inte skulle krysta ut barnet på en och samma gång, utan försöka hålla kvar lite men samtidigt så började dess värre även pulsen på Truls att gå ned och Älsklingen blev ombedd att försöka hålla inne skriken och ta i nedåt i stället och det dröjde inte alls många sekunder efter det så var Truls ute. Det blev en flicka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Förlossningsberättelse Del 2.

Strax före klockan fyra så var vi framme på förlossningen och fick komma in till ett undersökningsrum med det samma för att göra Cardiotocografi (CTG). Men så hände det ingenting och vi blev ombedda att ta en promenad.

Vi var båda väldigt hungriga så vi bestämde oss för att gå ned till matsalen för att köpa oss var sin matbit, väl där mötte Älsklingens syster upp oss.

När vi kom upp till förlossningen igen så hade en av barnmorskorna ordnat ett rum åt oss på BB. Vi han däremot bara komma in på rummet och öppna våra resväskor så började älsklingen få värkar. Vi ringde på alarmklocka och det dröjde inte många minuter innan det kom en barnmorska för att titta till oss.

Hon tyckte att vi skulle gå över till förlossningen igen så att de fick göra en ny CTG. Vi han dess värre bara komma ut i korridoren så klamrade Älsklingen sig fast vid en vägg och vi blev tvungna att skrika efter rullstol.

Väl framme i förlossningsrummet så kom värkarna allt tätare och helt plötsligt visade CTG att det hade varit sex värkar de senaste tio minuterna. Barnmorskan började göra sig i ordning med plastförkläde och allt där till men hon var orolig över att det kanske gick för fort. Hon hinner inte med sig själv.

Allt gick väldigt fort och barnmorskan försökte lugna ned Älsklingen så att hon skulle kunna känna hur mycket Älsklingen hade öppnat sig. Hon var öppen hela åtta centimeter och om hon hade varit omföderska hade hon fått börja krysta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

6 juni 2011

Förlossningsberättelse Del 1.

Idag strax före klockan ett skulle Älsklingen gå på ett vanligt toalettbesök men chockades av att hon blev alldeles blöt om låren när hon reste sig upp. Vi båda blev en aning panikslagna och slängde oss på telefonen för att ringa till förlossningen. Jag tror vattnet har gått, var det första jag sa när en barnmorska svarade i andra änden.

Vi åkte strax därefter upp till barnmorskan här på orten för att höra hur vi skulle göra och om det verkligen var en vattenavgång, väl där fick vi till svar att det kan inte vara någonting annat än vattenavgång så jag tycker absolut att ni ska åka.

Vi började åka mot förlossningen (som ligger tjugotvå mil från vår bostad) för tredje gången på mindre än en månad. Men ingen av oss vågade hoppas på för mycket eftersom vi redan varit in två gånger tidigare men som då har varit falskt alarm.

Älsklingen hade konstigt nog inga värkar alls de första milen heller och vi valde därför att skynda långsamt, väldigt långsamt, för att det hela kanske skulle hinna sätta igång innan vi kom fram till förlossningen.

Strax före klockan fyra så var vi framme på förlossningen och fick komma in till ett undersökningsrum med det samma för att göra Cardiotocografi (CTG). Men så hände det ingenting och vi blev ombedda att ta en promenad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Idag lossnade navelsträngen.

Idag när Älsklingen stod och gjorde i ordning lilltösen för kvällen så ropade hon plötsligt att jag skulle komma och att jag skulle ta med kameran. Då visade det sig att navelsträngen hade lossnat, eller den stumpen som var kvar efter att jag klippte av den på förlossningen vill säga.

Det såg ganska så äckligt ut måste jag nog säga, såg liksom lite svampigt ut eller hur man ska förklara det hela men tydligen så ska det se ut så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Två veckor gammal.

Idag är det Sveriges nationaldag. En dag som vilken som helst, för många. En dag att fira för somliga och en dag att förstöra för några få. Här på orten har de som tradition att dela ut smycken till alla barn som fötts på orten under det gångna året.

Idag är det däremot inte bara Sveriges nationaldag utan idag blir lilltösen två veckor, någonting som jag tycker är mer värt att fira än att det är en röd dag i almanackan.

Det var lite av en upplevelse att få strosa om kring där med barnvagnen bland alla människor, det är nämligen en del som vill komma fram och kolla ned i vagnen eller för att gratulera.
Vi sprang på en väninna till mig också och då var det så precis att hon hade tagit med sig en present till lilltösen för att önska henne välkommen hem, i presenten låg det bland annat denna jättesöta klänning med matchande tights.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

4 juni 2011

Senapsbajs.

Idag (eller senaste dygnet) så har Lilltösen börjat äta allt bättre och hon får faktiskt i sig så mycket som barnmorskan tycker att hon ska få i sig under en dag. Hon säger till och med till när hon är hungrig nu!

Dess värre så börjar det bli en hel del bajsblöjor, bajsblöjor med senapsbajs.

Foto: Malin Stensson.
Jag kan inte för allt i världen begripa hur något så litet kan bajsa så mycket och hur det kan lukta något så vedervärdigt, det är inte långt ifrån att man kräks när man känner lukten. Nåväl, en klädnypa och en halv förpackning våtservetter senare så har lilltösen fått en ny blöja som dess värre lär behöva bytas närmsta timmen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

2 juni 2011

Börjar bli en lite smått sliten pappa.

Idag har det varit en sådan där jobbig dag igen, men med jobbig menar jag att det känns som man skulle behöva sova ytterligare tio timmar när väckarklockan ringt.

Som det ser ut nu ringer väckarklockan var tredje fjärde timme dygnet runt för att vi ska mata lilltösen och det börjar verkligen kännas i kroppen att man inte på långa vägar har sovit vad som skulle behövas under den gångna veckan.

Foto: Ida Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 juni 2011

Vägning av lilltösen för tredje gången denna vecka.

Igår när vi rådfrågade med barnmorskan hur vi skulle göra med matning av Lilltösen så tyckte hon att vi skulle börja mata henne med flaska, vilket vi också gjorde. Vad jag däremot tycker är aningen stressande är att vi skulle komma upp till barnavårdscentralen igen redan idag för att väga Lilltösen.

Idag vägde i alla fall Lilltösen nästan fyrtio gram mer än vad hon gjorde igår så att det kanske är på väg åt rätt håll nu då. Man har verkligen känt sig som en dålig förälder när Lilltösen inte gått upp i vikt som hon ska men det är väl bara försöka skaka av sig den dåliga början nu när hon börjar öka i vikt som hon ska.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .