30 mars 2011

Vecka 31+0 - Barnmorskan.

För drygt en vecka sedan så fick vi veta att en del provsvar inte var så bra, men om det var skadligt för Truls eller inte det kunde man dess värre inte fastställa utan Älsklingen var då tvungen att lämna ytterligare några prover.

Efter att inte ha hört något från barnmorskan sedan Älsklingen lämnade de proverna i början av förra veckan så beslutade vi oss för att vi skulle ta kontakt med henne.

Förra gången sa barnmorska att det inte var något att oroa sig för och att det bara är Älsklingen som mår dåligt av det hela men nu var hon inte alls lika säker. Vi fick i alla fall reda på vad testerna visade och hur höga värdena kan vara innan det kan leda till för tidig födsel.

Det känns dock som att barnmorskan inte tar det hela seriöst, trots att det är en allvarlig situation. Vi får aldrig någon klarhet i hur dåliga värdena egentligen är och hon verkar inte vilja ta tag i det hela så nu har vi istället vänt oss vidare för att se om hon kan förklara det bättre samt ta upp vad som kan hända om värdena fortsätter att bli sämre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Vecka 31 - Graviditetskalendern.

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 31. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 30. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 31 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 30. URL .

26 mars 2011

Vecka 30+3 - Magbilder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

24 mars 2011

Vecka 30+1 - Barnmorskan.

Härom dagen så fick vi veta att en del provsvar inte var så bra, om det är skadligt för Truls eller inte beror helt enkelt på hur höga dessa världen är så det enda man kan göra är väl egentligen att vänta på att doktorn ringer.

Idag har vi varit upp ännu en gång till barnmorskan, den här gången för att ta några nya prover, så det enda man kan göra är väl egentligen att vänta på att doktorn ringer, igen.

Barnmorskan säger att det inte är någonting att oroa sig för och att det är bara Älsklingen som mår dåligt av det men jag kan inte låta bli att tänka på hur Truls mår där inne i magen...

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

23 mars 2011

Vecka 30 - Graviditetskalendern.

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 30. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 23. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 30 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 23. URL .

22 mars 2011

Vecka 29+6 - Barnmorskan.

Idag har Älsklingen varit på kontroll hos barnmorskan. Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa med den här gången, men jag frågade Älsklingen så snart hon kom hem vad de hade sagt hos barnmorskan.

Varför vi hade fått tid hos barnmorskan idag var bland annat för att när vi var på koll senast så hade Truls lite lägre puls än vanligt. Idag var Truls mer aktiv och hade en puls på hundratrettiosex, där den brukar ligga alltså.

Däremot så var det en del provsvar som inte var så bra, om det är skadligt för Truls eller inte beror helt enkelt på hur höga dessa världen är så det enda man kan göra är väl egentligen att vänta på att doktorn ringer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

16 mars 2011

Vecka 29 - Graviditetskalendern.

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 29. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 16. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 29 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 16. URL .

15 mars 2011

Vecka 28+6 - Föräldraträff och Barnmorskan.

Idag har vi varit på både föräldraträff och på rutinkontroll hos barnmorskan.

På själva föräldraträffen pratade vi om hur våra drömförlossningar skulle se ut och hur förlossningarna gått för de föräldrarna som har barn sedan tidigare. Vi pratade även om hur man känner inför den stora händelsen och jag tog upp det här med att jag hört att det är väldigt många som inte hinner in och att jag hört en mamma som gick en hel dag med värkar utan att förstå att det är var dags.

Till skillnad från tidigare gångerna så var det de blivande papporna som fick lite läsning hem idag, bland annat en tidning vars innehåll var riktat helt åt papporna.

På rutinkontrollen mätte vi den lilla magen, som blivit hela fyra centimeter större sedan förra gången. Hjärtslagen på Truls låg på låga hundratjugo slag i minuten men det var säkert så precis att Truls låg och vilade när barnmorskan lyssnade.

Imorgon ska Älsklingen ta en del prover men det ska nog inte vara någon fara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

10 mars 2011

Vecka 28+1 - Magbilder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

9 mars 2011

Vecka 28 - Graviditetskalendern.

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 28. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 9. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 28 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 9. URL .

Vecka 28+0 - Sympatigravid.

Jag har så långt tillbaks jag kan minnas varit överviktigt. Däremot så har jag gjort ett flertal försök vad det gäller att gå ned i vikt och har faktiskt varit tretton kilo lättare än vad jag var när jag vägde som mest. Sedan blev vi gravida och jag har nu lagt på mig ytterligare tre kilo utöver det jag vägt som mest tidigare.

Viktuppgången är dock bara en del av det hela och när man tänker på vad som är speciellt med att att vara gravid så tänker i alla fall jag i första hand på alla dessa så kallade cravings som de blivande mammorna får, att de blir sugen på de mest oväntade saker.

Vilket som så skrev Älsklingen för några veckor sedan att det ibland känns som att jag har mer gravidsymptom än henne och jag är nog beredd att hålla med, i alla fall till en viss del.

Jag har gått upp i vikt, jag springer på toaletten så ofta att det känns som att jag inte gör något annat, jag sover dåligt på nätterna och är ofta trött.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

8 mars 2011

Vecka 27+6 - Föräldraträff.

Idag har vi varit på vår andra föräldraträff och idag handlade det om vad som händer när man kommer hem. När man har blivit förälder på riktigt.

Till skillnad mot förra gången  så var dagens föräldraträff över förväntningarna, som första gångs pappa så känns det bra att kunna fråga vad man funderar över men även att få höra de andra dela med sig av sina erfarenheter.
Svärmor berättade för mig om när Älsklingen var liten, att hon hade sovit hela nätterna när hon var nyfödd men att dåvarande barnmorska hade sagt att hon skulle väcka henne för att ge henne mat. Är det så, för det känns ju som att man vill låta dom sova när dom väl sover?
Det tycker barnmorskan absolut inte att man måste. Om barnen är födda flera veckor för tidigt eller tappar vikt så kanske det kan behövas men annars finns det absolut ingen anledning att väcka de små liven.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

3 mars 2011

Vecka 27+1 - Barn för första gången.

Nu börjar sista maj att närma sig med stormsteg och tankarna blir bara fler och fler vad gäller den dagen som Truls vill ut. Ett skräcksenario är väl att man inte kommer förstå att det verkligen är dags.

Nu är det väl kanske inte så allvarligt om så skulle vara fallen för att det händer tydligen ganska många mammor. Det finns till exempel de som går med värkar en hel dag utan att förstå att det är dags, de hade reagerat på att det gjorde ont men hade inte kopplat att det skulle ha något med födseln att göra.

Ett tecken på att det snart är dags för förlossning är att slemproppen stöts ut. Det låter väl som ett bra tecken att gå på? Så länge som att allt går som det ska, för ibland händer det att den inte alls stöts ut...

Känner jag mig själv rätt så kommer jag antagligen att hålla telefonen varm och även så datorn när det börjar närma sig det beräknade datumet för att Truls ska komma till världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

2 mars 2011

Vecka 27 - Graviditetskalendern.

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 27. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 3. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 27 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, mars, 3. URL .

1 mars 2011

Vecka 26+6 - Föräldraträff.

Idag har vi varit på vår första föräldraträff. Det var väl dock en liten besvikelse, kanske hade jag för höga förväntningar men känslan jag fick var en rätt förvirrad barnmorska som inte riktigt visste vad hon skulle prata om och ett rätt innehållsfattigt möte.

Som jag befarade så verkade vi vara en av de yngsta paren i föräldragruppen?!

Vad vi gjorde på dagens möte var att presentera oss, gick igenom hur kommande veckor ser ur samt bestämde ett namn på gruppen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .