29 juni 2012

Förkylning.

Igår vaknade Lilltösen precis när vi skulle gå och lägga oss och det tog flera timmar innan hon kunde somna om. I förrgår var det samma sak och dagen före det vaknade hon klockan två och då tog det också flera timmar innan hon kunde somna om.

Den där natten då Lilltösen vaknade klockan två var det jag som fick ligga vaken och försöka få henne att somna om och hon somnade faktiskt om efter några timmar.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Det hela började väl egentligen för drygt en vecka sedan när Lilltösen blev förkyld. Det är en retsam hosta som besvärar Lilltösen och den verkar inte vilja försvinna. Tycker samtidigt att det är onödigt att ge hostmedicin också när det ändå inte är bättre än vatten men det kanske finns någonting annat som fungerar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

22 juni 2012

Midsommarafton.

Idag åkte vi hem till Lilltösens farmor för att fira midsommar där på orten och på samma hembygdsgård som jag själv firade midsommar på när jag var yngre.

Som vilken annan midsommar som helst så var vädret inte det bästa men det regnade i alla fall inte under själva midsommarfirandet även om det var väldigt mörk på himlen hela förmiddagen och lång in på eftermiddagen.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

21 juni 2012

Sex stycken tänder.

Idag har jag försökt ta kort på Lilltösens alla tänder men det är verkligen inte det lättaste om man vill ha med alla tänder på ett och samma kort.Under den gångna veckan har i alla fall Lilltösen fått två nya tänder så nu har hon sex stycken tänder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Idag är det två månader sedan Lilltösen fick sin första (och andra tand) och jag måste nog säga att det har gått över förväntan med det här att borsta hennes tänder. Jag tänkte till en början att det skulle bli jättejobbigt men Lilltösen tycker till och med att det är roligt att få borsta tänderna (även om vi får hjälpa henne).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

20 juni 2012

Varit på utflykt.

Idag har vi varit på utflykt till ett gammalt värdshus. Jag har däremot varit där några gånger tidigare men jag slutar ändå aldrig att förvånas för man svänger nämligen in på en grusväg drygt en mil utanför orten vi bor på och kör sedan praktiskt taget rakt ut i skogen och när man inte har sett någonting annat än skog på flera kilometer då dyker det plötsligt upp ett värdshus där mitt ute i ingenstans.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

19 juni 2012

Lilltösens farmor på besök.

Idag har Lilltösens farmor varit på besök och trots att det var drygt en och en halv vecka sedan de träffades senast så sken Lilltösen upp som en sol när jag berättade vem det var som skulle komma och hälsa på.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Blev väckt klockan halvsex.

Idag blev jag väckt som vanligt redan klockan halvsex. Jag tyckte dock att det var alldeles för tidigt och hade mer än gärna legat kvar i sängen i ytterligare två timmar men Lilltösen ville inte somna om.

Men jag får väl se det som så att jag i alla fall fick gå och lägga mig igen två timmar senare eftersom Lilltösen var trött igen då (som vanligt). Men frågan är ju varför Vi aldrig kan sova de två timmarna med det samma och klivit upp klockan åtta istället?

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

18 juni 2012

Tävling: Coola Pappor - en bok om män och föräldraskap.

I början av oktober förra året fick jag mitt exemplar av boken Coola Pappor - en bok om män och föräldraskap (mer om det finns att läsa här). Jag satte mig i soffan, öppnade boken och bläddrade fram till första sidan.
När jag fick mitt första barn hade jag ingen riktigt klar bild av vad det innebar att vara pappa. Kanske såg jag mig själv putta på någon gunga, bygga ihop en bilbana eller lattja lite med en fotboll i trädgården. Jag såg definitivt inte framför mig en tillvaro av vaknätter, nerkissade blöjor, smutsiga bodies eller ett liv där jag inte längre kunde göra som jag ville. Hur i hela friden kunde ett litet barn förändra mitt liv så fullkomligt?
Martin Melin hade lyckats fånga mig totalt, jag som inte ens tycker om att läsa ville fortsätta. Dess värre blev det inte många fler sidor utan boken hamnade långt in i en byrålåda och där har den legat sedan dess.

I mitten av mars fick jag ännu ett exemplar av boken Coola Pappor - en bok om män och föräldraskap, men till skillnad från det exemplar jag själv beställt var det ett signerat exemplar (mer om det finns att läsa här).

Jag har därför inte bara ett utan två exemplar av boken Coola Pappor - en bok om män och föräldraskap, och inte ens jag kan väl behöva två exemplar av en och samma bok så jag tänkte ha en tävling där det finns chans att vinna det ena exemplaret.

Tävling: Coola Pappor - en bok om män och föräldraskap

Motivera vad en cool pappa är för dig och skriv det här som en kommentar på blogginlägget senast den åttonde juli.

Just den här tävlingen är inte sponsrad av Coola Pappor på något sätt.
Jag har däremot frågat Martin Melin om det var okej att jag anordnade 

en tävling där man har chansen att vinna hans bok.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström med hjälp av fjärr-utlösare.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

14 juni 2012

Omslagschansen.

För ett halvår sedan i Vi föräldrar fanns det en omslagstävling som gick ut på att man kunde få chansen att pryda Vi föräldrars omslag. Nu finns det en ny chans att få pryda Vi föräldrars omslag men till skillnad från förra gången heter tävlingen Omslagschansen den här gången.

Det var lite krångel med uppladdningen tidigare i veckan men idag lyckades jag äntligen skicka in ett bidrag till den här så kallade Omslagschansen. Gå gärna in och rösta på bidraget med Lilltösen (som även finns i färg här).

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

13 juni 2012

Den där timmen med sömn.

Jag har ju skrivit om det här med sömbrist och att aldrig få sova här i bloggen några gånger förut. Som det ser ut nu så har Lilltösen trots allt sina sömnrutiner även om jag kan tycka att det är onödigt att kliva upp klockan fem eller sex för att sedan bli trött och vara tvungen att vila någon timme där på förmiddagen när klockan är nio.

Men den där timmen med sömn på förmiddagen, att den kan göra så mycket.
Det kanske verkar en aning överdrivet men det där timmen på förmiddagen kan faktiskt göra en hel del när det kommer till att hålla sig vaken på eftermiddagen
och framför allt kvällen.

Igår till exempel blev det inte att Lilltösen fick vila någonting på förmiddagen och då blev det ju inte att jag fick vila någonting heller. När klockan började närma sig fyra kände jag dock att det kunde vara skönt att ta det lugnt en stund så jag lade mig i sängen men jag råkade somna och sov en och en halvtimme.

Idag vaknade jag klockan halvåtta men när klockan började närma sig tre fick jag faktiskt känna mig besegrad. Jag bäddade ner mig i sängen och somnade nästan med det samma. Bara de att jag råkade sova i nästan fyra timmar.

Förstår inte hur man kan bli så trött på eftermiddagen bara för att man inte sover den där timmen på förmiddagen. Jag tycker ju inte att en ynka timme ska göra så himla mycket, men det kanske handlar mer om att man kommit in i en rutin?

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

12 juni 2012

Namncermoni för Lilltösen.

I torsdags fick jag svar från kommunen angående min förfrågan om att hyra hembygdsgården här på orten och den tjugoförsta juli har nu blivit inbokad för Lilltösens namncermoni.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Ett-årskontroll på Barnavårdscentralen.

Idag har vi varit på ett-årskontroll på Barnavårdscentralen med Lilltösen. Det var en massa frågor och tester och med massa menar jag massa. Barnläkaren började med att fråga om Lilltösen rör sig i rummen genom att hålla i möbler och det gör hon.

Har hon börjat benämna saker, till exempel mamma och pappa? Förstår hon ord som ni säger, till exempel om ni frågar henne någonting? Det gör hon ju också. Sa just att blomma är ett väldigt populärt ord just nu men att det är ganska konstigt eftersom blomma kan finnas på så många olika ställen och se ut på så många olika sätt.

Efter det tog barnmorskan fram en påse med klossar och skulle få Lilltösen att slå klossarna mot varandra. Lilltösen kollade dock bara på barnmorskan på klossarna och på barnmorskan igen. Lilltösen slog inga klossar mot varandra, men vi berättade då att hon brukar klappa händerna vilket barnläkaren blev nöjd med.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Sedan tog barnmorskan fram ett gem och ville att Lilltösen skulle ta den. Lilltösen kollade dock bara på barnmorskan på gemet och på barnmorskan igen. Lilltösen tog inte gemet, men när vi lade ett hårspänne framför Lilltösen plockade hon upp det med det samma vilket barnläkaren blev nöjd med.

Avslutningsvis var det sprutorna, två stycken långa hemska saker som barnläkaren (med hjälp av barnmorskan) skulle sticka i Lilltösens lår, båda sprutorna samtidigt. Lilltösen var däremot jätteduktig, hon skrek och blev jätteledsen när de stack men efter att hon hade fått dricka lite juice var hon på sitt vanliga glada jag igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

11 juni 2012

Charmtroll sökes.

Är det någon som är ett charmtroll är det väl Lilltösen? (mer finns att läsa här)

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

10 juni 2012

Söndagsmys med glass.

Idag fick jag en barnfilm som jag själv har varit lite nyfiken på några veckor (det är sådana här gånger som det kan vara skönt att vara småbarnsförälder för då är det ingen som kollar konstigt på en om man sitter och kollar på barnfilm).

Jag plockade fram var sin hemmagjord glass (gjord på juice) till mig och Lilltösen,
sedan satte Vi oss tillsammans i vardagsrumssoffan och startade barnfilmen.

Foto: Malin Stensson.
Lilltösen verkade dock tycka att det blev för kallt med glass för hon blev jätteledsen om hon råkade bita för stora bitar. Om jag hackade små bitar och gav henne på sked gick det däremot bättre men jag blev nästan lite osäker på om man kanske inte får ge småbarn glass?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

8 juni 2012

Lilltösens ena farbror tar studenten.

Idag började vi dagen med att möta upp Lilltösens farmor och äldsta farbror på blomsteraffären för att sedan gå tillsammans därifrån till kyrkan för att kolla på gymnasieskolans skolavslutning och när Lilltösens ena farbror tar studenten.

I kyrkan höll rektorn tal, ett tal som påminde lite om det tal som min rektor höll när jag själv tog studenter för ett antal år sedan (närmare bestämt sju år sedan).

En timme senare avslutades det hela med en Den blomstertid nu kommer (om jag inte minns fel) och efter det var det dags för alla studenter att kliva på sina lastbilar, bilar med släp och allt vad det kunde tänkas vara.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
När Lilltösens farbror hade åkt några varv runt centrum med sin klass på deras lastbil var det äntligen sommarlov för honom (om man säger sommarlov när man i själv verket blir arbetslös).

Senare under kvällen fick Lilltösens farbror följa med oss hem eftersom det skulle vara någonting mer för studenterna här på orten men när Lilltösens farbror och jag gick för att kolla strax efter klockan åtta var det hur lugnt som helst i centrum.

Vi gick hem igen och satte oss vid datorn och letade fram telefonnummer till en massa tjejer i hans klass och skickat meddelande till flera av dessa och till slut fick vi faktiskt reda på vart alla var någonstans.

Den här gången tog vi bilen och efter bara någon minut var vi framme. Jag svängde in på en parkering och såg massor av tjejer med vita klänningar och studentmössor så där släppte jag av Lilltösens farbror, varpå flera av dessa tjejer skrek och vinkade som galningar när de såg Lilltösens farbror.

Hur den natten slutade eller vad som hände under nattens gång är det nog däremot bara Lilltösens farbror som vet. Jag fick bara veta att han hade stannat där med alla dessa tjejer med vita klänningar och studentmössor till klockan halvtre på natten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

6 juni 2012

Utdelning av smycke till nyfödda.

För några veckor sedan fick vi en inbjudan till utdelning av smycke till nyfödda. Ett smycke som man egentligen ska få samma år man föds, men Lilltösen han inte få sitt smycke förra året och då fick vi en inbjudan nu i år istället (eftersom det är en tradition som återkommer varje år och har gjort i fler år tillbaka).

Idag har vi alltså varit på denna utdelning av smycke för nyfödda och jag tror att det var så många som femtiofyra stycken barn som de hade skickat ut inbjudningar till (som inte hade fått något smycke) varav trettiotvå stycken barn skull vara där.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Smycket som barnen fick är en minnesgåva med ett smycke med halsband som visar det så kallade livsträdet (bild på halsbandet finns här).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

4 juni 2012

Sömnrutiner.

Idag vaknade Lilltösen klockan fyra för fjärde dagen (eller snarare natten) i rad. Första nätterna trodde jag att hon vaknade för att hon drömt en mardröm eller någonting men hon vill verkligen inte somna om.

Det känns verkligen som att vi aldrig hittar riktigt några bra sömnrutiner. Tidigare ville inte Lilltösen lägga sig förrän klockan nio på kvällen för att sedan vilja kliva upp klockan halvsex.

Nu vet jag inte om Lilltösens nya sömnrutiner kan bero på att vi håller henne vaken till klockan tolv och sedan får hon sova två tre timmar (ungefär de tiderna som de sover på förskolan) och sedan lägger vi henne för natten klockan halvsju sju.

Jag vet inte hur många dagar till (eller snarare nätter som sagt) som jag orkar kliva upp klockan fyra efter att sovit som mest fem timmar. Samtidigt känns det väl som att det inte kan vara bara Lilltösen som har annorlunda sömnrutiner?

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

1 juni 2012

Kastade blöjor i toaletten.

Men tänk idag hittade Lilltösen på ett riktigt rackartyg. Alltså jag förstår inte hur hon kan komma på allting. Som idag då ställde hon sig och kastade ned blöjor i toaletten.

Hur kan man ens komma på tanken? Nog för att det var redan använda blöjor men att kasta ned dem i toaletten? Jag säger då det, hon kan hon Lilltösen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .