30 september 2011

De nya bloggarna på Coolapappor.

Igår började de nya bloggarna på Coolapappor att skriva i sina bloggar och det är väl inte för att som man har varit in och granskat deras bloggar med det onda ögat. Skulle Pappas lilla Truls platsa där bättre än någon av de andra pappornas bloggar?

Jag vågar nog påstå att Pappas lilla Truls skulle platsa där bättre än några av de andra pappornas bloggar, för enligt min mening så ska en pappablogg mer eller mindre handla om hur det är att vara pappa eller vad man gör med sina barn.

Nu ska man väl kanske inte vara allt för hård heller då dessa pappor är nya på Coolapappor och man vet ju inte vad de har för erfarenheter av att skriva blogg
eller att skriva över huvudtaget. Men vi får väl se hur de lyckas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

28 september 2011

Coola pappor: En bok om män och föräldraskap.

Idag har jag beställt boken Coola pappor: En bok om män och föräldraskap och den borde väl ramla ned i brevlådan i början av nästa vecka.
Martin var som många nyblivna pappor är: frånvarande, oengagerad och fattade inte riktigt vilket arbete hans fru lade ner på deras två små barn. Efter skilsmässan hade han en dag för första gången sin fyraåriga dotter på besök i sin nya lägenhet. De skulle titta på film och ha det jättemysigt. Och det började bra, med hämtmat från McDonald's och Snövit på video. Men så en timme in i filmen vände sig dottern mot honom med tårar i ögonen och sa: "Jag vill åka hem till mamma."
Där och då bestämde sig Martin för att ändra på sig. Han skulle bli allt han hittills inte varit: närvarande och engagerad, och lägga ner precis så mycket arbete och slit som hans barn behövde.
I dag är Martin omgift och har ett gemensamt barn med sin nya fru samt två bonusbarn från hennes tidigare äktenskap. Han har kämpat hårt för att bli en riktigt bra farsa, vägen har kanske inte alltid varit rak men han har kommit en bra bit.
För att hjälpa sig själv och andra att komma till insikt och ta mer ansvar, startade han bloggen Coola pappor där han tar upp sina erfarenheter av att själv vara en dålig pappa, att bli en bättre pappa och att vara bonuspappa.
Martin Melin har skrivit en insiktsfull och utlämnande bok om sin egen bakgrund och förändring och om mäns inställning till föräldraskap. Det är en tankeväckande guide för pappan (eller den blivande pappan) till det liv som aldrig blir som innan man blev förälder, men som också kan bli så mycket rikare både för en själv och för ens barn.
Jag har läst Martins Melins blogg sedan några månader tillbaka men han har på senaste tiden börjat att sväva ut ur ämnet lite väl mycket kan jag tycka så att nu återstår det att se om hans bok kan leva upp till mina förväntningar.

Referenser:
Adlibris. (2011). Coola pappor: En bok om män och föräldraskap. Tillgänglig: [www dokument] 2011, september, 29. URL http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137136771.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Kallelse till barnmottagningen.

Det ni får göra är väl helt enkelt att ge henne modersmjölkersättning som är baserad på mjölk igen för att se hur hon reagerar. I de flesta fall så är detta någonting som växer bort men det kan vara så att ni måste återgå till den modermjölkersättningen som hon äter nu beroende på hur hon reagerar.

Idag är det tre veckor sedan vi var på barnmottagningen och kom överens med barnläkaren om att vi skulle börja mjölkbelasta lilltösen i två veckor för att se hur hon reagerar på mjölkprotein och om hon fortfarande är känslig.
Till en början så ville lilltösen inte riktigt ta flaskan. Gillar hon inte maten? Får hon ont i magen, eller vad är det? Efter några dagar så gick allt bra igen så troligtvis var det den nya smaken som hon inte riktigt gillade. I övrigt har hon inte visat några symptom på att hon skulle vara känsligt för mjölkprotein.

Idag har vi fått träffat en barnläkare som frågade hur det hade gått, vilken ersättning vi använder och hur ofta och hur mycket hon äter och efter det så väger och mäts lilltösen, vågen stannade på 6040 gram och hon var 64 centimeter lång och därmed följer hon sin egen kurva.
Efter att barnläkaren hade rådgjort med en överläkare så tyckte han att vi kunde fortsätta med vanlig mjölkersättning, modersmjölkersättning baserad på mjölk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

27 september 2011

Lilltösen är verkligen pappas flicka.

Det är helt tyst i lägenheten och jag skulle kunna höra en knappnål falla, sådär tyst som det bara kan bli för en nybliven pappa om han är ensam hemma.

Finns dock inget mysigare än när vi kliver upp klockan sex på morgonen och bara ligger och pratar med varandra, bara lilltösen och jag. Vi brukar däremot prata om det mest konstiga saker men det är väl egentligen ingen av oss som förstår vad den andre säger, ibland händer det till och med att vi bara ligger och skrattar.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

24 september 2011

Ett föräldrakooperativ i närheten.

Idag har vi varit på öppet hus på ett föräldrakooperativ som ligger några minuters gångväg från där vi bor. Tanken med besöket var väl att få träffa andra föräldrar men även att få möjlighet att känna efter om vi skulle kunna tänka oss att ha lilltösen på ett föräldrakooperativ.

Här på orten finns det två föräldrakooperativ och två förskolor att välja mellan vilket gör att vi känner oss en aning osäkra, speciellt då vi bara har erfarenhet av en av förskolorna och ett av föräldrakooperativen. Ska man välja en förskola där personalen består av mestadels förskollärare eller ska man välja ett föräldrakooperativ där de lagar all mat från grunden, och i den mån det går använder ekologiska varor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

23 september 2011

Fyra månader gammal.

Idag är det fyra månader sedan Lilltösen föddes.


Foto: Malin Stensson.
Ytterligare en månad har gått och Lilltösen är nu fyra månader gammal. Som jag sagt tidigare så känns det som att tiden bara springer iväg men för varje dag som går så händer det nya saker, hon har börjat prata väldigt mycket, igår rullade hon runt från mage för allra första gången och idag så ska hon få sin allra första smakportion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

22 september 2011

Mat och sömn.

Idag har vi varit till barnavårdscentralen för att prata lite kring mat och sömn, någonting som vi trodde skulle vara väldigt lärorikt eftersom lilltösen får börja med smakportioner imorgon. Det blev väl dock inte alls som vi hade förväntat oss.

Att man kan börja med att ge bebisarna hemmagjord potatismos med bröstmjölk i är någonting som jag läste mig till för länge sedan, vad jag var osäker på var däremot hur mycket man kan variera. Om vi börjar med hemmagjord potatismos idag, kan vi då börja med hemmagjord morotspuré imorgon?

Fyra dagar tyckte barnmorskan att vi skulle ge henne samma smakportion innan vi började med någonting annat, så att imorgon blir det hemmagjord potatismos med bröstmjölk i och på onsdag nästa vecka får det blir hemmagjord morotspuré.

Vi pratade även om hur lilltösen sover och inte har vi väl direkt någon lyx vad gäller att få sova hela nätterna eller att få en någon sovmorgon. Klockan sju på kvällen så brukar hon somna för kvällen men sedan vaknar hon vid tolv och tre (och ibland även vid fem) för att hon är hungrig. Och när klockan sedan börjar närma sig sex så tycker hon att det är dags att kliva upp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

16 september 2011

Öppen vägning för oss.

Imorse ringde Älsklingen till Barnavårdscentralen för att kolla om det var på fredagar man kunde komma dit på öppen vägning. Det är tyvärr på onsdagar som det är öppen vägning men barnmorskan skulle låsa upp åt oss ändå så Vi skulle kunna väga lilltösen i alla fall.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Lilltösen väger nu 5930 gram och sedan vi vägde henne sist så har hon gått upp drygt trehundrasextio gram. Sedan vi vägde henne sist så har vi börjat ge henne vanlig mjölkersättning som är baserad på mjölk, för att mjölkbelasta henne. Det var helt klart en glad överraskning att se att hon har gått upp i vikt trots en mjölkersättning baserad på mjölk. Då kanske hon inte är överkänslig ändå?

Läs även andra bloggares åsikter om , .

15 september 2011

När Lilltösens Farmor kommer på besök.

Förra veckan när Lilltösens Farmor var på besök så hade Lilltösen precis somnat när farmor knackade på dörren. Idag däremot var Lilltösen vaken när hennes farmor kom på besök men de han bara mysa med varandra en stund innan Lilltösen blev trött.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Lilltösens farmor frågade även om hon kunde vara kvar till strax före klockan sju, då hon skulle på något möte klockan sju. Så Lilltösen får väl vara med farmor i någon timme nu så att jag och Älsklingen kan skriva det sista på studiefrågorna som ska vara färdiga imorgon. Skönt med lite avlastning så här i slutet av veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

14 september 2011

Dags att kliva upp.

Idag och som alla andra dagar den senaste veckan så vaknade lilltösen klockan sex. Eller vaknade gjorde hon både klockan ett och fem inatt, det vanliga brukar väl vara klockan tolv och tre men när klockan är sex så tycker hon att det är dags att kliva upp oavsett när och hur många gånger hon vaknat tidigare under kvällen och natten.

Det börjar bli segt måste jag nog ändå säga, speciellt idag när hon vaknade klockan fem och ville ha mat och sedan bara en timme senare vill hon kliva upp.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Vad gör man klockan sex på morgonen? Vad som tillhör det vanliga när vi kliver upp är att vi steriliserar nappflaskorna och mäter upp och kokar nytt vatten. Efter det brukar vi ligga och prata med varandra, bara lilltösen och jag. Vi brukar däremot prata om det mest konstiga saker men det är väl egentligen ingen av oss som förstår vad den andre säger, ibland händer det till och med att vi bara ligger och skrattar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

12 september 2011

Ensam hemma med Pappa.

Idag blev lilltösen och jag hemma en liten stund alldeles ensamma och vad passa väl då bättre än mysa massor tillsammans bara vi två?

Det syns på lilltösen att hon tycker verkligen om mig jättemycket och det gör mig verkligen till världens lyckligaste. Jag blir så varm inombords varje gång hon skrattar av att bara få sitta i mitt knä eller att vi kramas med varandra.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström med hjälp av fjärr-utlösare.
Någonting som lilltösen tycker om är att se sig själv på fotografier eller på film så jag ställde upp systemkameran och tog några kort på oss tillsammans och hon blev verkligen jätteglad när vi satte oss och kollade på korten, hon skrattar som tusan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

10 september 2011

Nitton månader tillsammans.

Idag har jag och Älsklingen varit tillsammans i nitton månader, eller ett år och sju månader för de som föredrar att räkna förhållande i år istället.

Nitton månader är väl egentligen bara början på ett livslångt förhållande men jag försöker ändå att visa Älsklingen hur mycket jag älskar henne just den här dagen varje månad.

Det händer att vi bråkar och inte kommer överens, det händer att vi myser flera dagar som att tiden stod stilla men den här dagen varje månad så lovar jag mig själv att jag ska älska henne oavsett vad som händer under minst en månad framöver.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström - Sex månader tillsammans. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

9 september 2011

När världens bästa granne kommer på besök.

För bara några timmar sedan så kom vår granne på besök, en äldre tant som börjar närma sig åttio år men som är världens bästa granne.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Får nästan lite dåligt samvete att det börjar bli några veckor sedan vi var över och spelade kort med henne, brukar nämligen ta ett parti femhundra när andan faller på. Dricka kaffe, äta nybakat fikabröd och göra varandra sällskap som bara grannar kan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

6 september 2011

Kallelse till barnmottagningen.

Idag har Vi varit till Barnmottagningen och träffat en Barnläkare och för att göra en uppföljning hur det går för Lilltösen, om hon äter och går upp i vikt.

Vi var där i god tid och satte oss i en soffa och väntade på att det skulle bli vår tur, när klockan var strax efter ett så kom det en Barnläkare och ropade  upp Lilltösens namn. Nu var det äntligen vår tur. Barnläkaren visade oss till ett rum och vi fick sätta oss på en var sin stol intill en vägg.
Det ni får göra är väl att ge henne modersmjölkersättning som är baserad på mjölk igen för att se hur hon reagerar. I de flesta fall så är detta någonting som växer bort men det kan vara så att ni måste återgå till den modermjölkersättningen som hon äter nu beroende på hur hon reagerar.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 september 2011

Saknar Lilltösen nå så fruktansvärt.

Idag är det en och en halv vecka sedan jag träffade Lilltösen. Saknar henne nå fruktansvärt och det gör ont i mig att veta att jag kanske inte får träffa henne på ytterligare två dagar.

Foto: Malin Stensson - Lilltösen tre dagar gammal.
Det har sina orsaker till att jag inte har kunnat träffa Lilltösen men förhoppningsvis så får jag träffa henne imorgon. Så tråkigt bara att man ska behöva känna att en del inte riktigt vill acceptera att det är jag som är Lilltösens Pappa.

Men som sagt, imorgon så kanske jag får träffa Lilltösen. Det är en del saker som måste ordnas upp och redas ut först bara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

2 september 2011

Hur gör egentligen ensamstående föräldrar?

Ibland när jag är förbannad så tycker jag att det är skönt att skriva ett blogginlägg om det som har hänt. Jag känner att det inte finns någon jag kan eller vill prata med om det som har hänt, men att jag måste får ur mig alla känslor jag håller inom mig för att kunna gå vidare.

Igår och idag har jag haft en lång diskussion med Älsklingen om att det är vi som är föräldrar till lilltösen, att det är jag som är och alltid kommer vara lilltösens Pappa. Däremot känns det som att en del inte riktigt vill acceptera att det är så det är.

Lilltösen är verkligen det underbaraste som hänt mig och jag kommer alltid att älska henne. Jag är beredd att göra allt för henne och så kommer det alltid att vara. Vad som däremot gör mig riktigt förbannad är att en del ska lägga sig i allt jag gör.

Vad jag menar är att jag inte tycker att det är fel att man låter lilltösen sitta själv i baksätet medan man själv kör. Om hon skulle börja gråta, hosta, nysa eller vad man kan tänka sig så får man väl blinka höger och svänga in till vägkanten?

Om man är själv hemma och har någonting som man bara måste göra, läsa femtio sidor ur skollitteraturen eller vad man kan tänka sig så tycker jag att man kan låta lilltösen ligga i babygymmet eller sitta i babysittern under den korta stunden.

Vart jag vill komma är, hur gör egentligen ensamstående föräldrar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .