31 oktober 2011

Ett graviditetstest som visade positivt.

Det var en helt vanligt oktobernatt, klockan var två och jag satt nyvaken i sovrummet. Eller förresten, det var inte alls vilken oktobernatt som helst. Det var den sista oktober och Älsklingen hade precis väckt mig med ett graviditetstest.

Det var den sista oktober förra året. Jag minns det som det var igår, jag förstod inte alls vad det var frågan om och jag förstod väl inte så mycket av graviditetstestet heller för den delen, ska det vara ett eller två streck om det är positivt?

Ett år har nu gått sedan den där natten i oktober och det är väl först nu som jag egentligen kan sitta och tänka tillbaks på vad som har hänt under det senaste året. När jag fick beskedet om att jag skulle bli pappa blev jag livrädd, sedan när det hela hade lagt sig så kände jag mig som världens lyckligaste, sedan blev jag livrädd igen.

Men så blev det då den tjugotredje maj och lilltösen kom till världen, alla bitarna föll på plats och jag var verkligen världens lyckligaste, världens lyckligaste PAPPA.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström dagen då lilltösen föddes.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

30 oktober 2011

Fem månader (och en vecka) gammal.

Idag är det fem månader och en vecka sedan lilltösen föddes.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Ytterligare en månad har gått och lilltösen är nu fem månader och en vecka gammal. Under den senaste månaden så har det hänt jättemycket, det nästan som att det har hänt någonting nytt varje dag, bara en sådan sak att hon börjat gå i gå-stolen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Julklappar.

Idag vaknade lilltösen klockan sex men när vi hade skruvat tillbaks klockan så var den helt plötsligt bara fem. Det var väl i tidigaste laget kan väl jag tycka då förstås för inte ens barnprogrammen hade ju börjat.

Jag satte Lilltösen i gåstolen en liten stund medan jag själv satte mig i soffan och började slå in några av lilltösens julklappar men det dröjde väl inte allt för många minuter innan det kom någon och skulle hjälpa till.



Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

28 oktober 2011

Hemlängtan.

Om bara någon timme är det dags, jag har lämnat in nycklarna till mitt hotellrum och ska väl gå ned till tågstationen om en liten stund för att kliva på det tåg som ska ta mig hem igen.

Trots att jag inte kommer få någon regelbunden sömn, kommer försätta lägenheten i ett totalt kaos och att inte kommer få någonting gjort så längtar jag trots allt hem.

Foto: Malin Stensson när Vi hade fredagsmys för någon vecka sedan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

22 oktober 2011

Julklappar.

Idag har det blivit en del julklappshandlade till lilltösen. För det är ju julafton snart? Om jag bara hade haft en lite större plånbok så skulle jag även få inhandla en större resväska för att få med mig alla barnkläder hem.

Det värsta med allt är att jag egentligen bara skulle ha ett par jeans till mig själv. Nog för att jag hittade ett par jeans till mig själv men jag hittade ett par jeans till lilltösen också. Drygt artonhundra kronor senare så ramlade jag till slut in över tröskeln till mitt hotellrum och det blev väl ganska mycket mer än bara ett var sitt par jeans till mig och lilltösen.
Det måste ha sett lite halvskumt ut när jag ställde mig och bytte kläder på en skyltdocka bara för att sista av både storlek och modell av en body som jag ville ha satt på just den skyltdockan.
Känns dock som att det kanske är Älsklingen eller lilltösens moster som ska få sköta det där med inhandlingen av kläder i fortsättningen för idag blev det lite väl. Men jag tycker att lilltösen är en cool tös med attityd så jag tycker faktiskt att hon passar i lite rockigare kläder.

Återstår bara att se vad Älsklingen tycker men förhoppningsvis så får väl lilltösen ha på sig de lite rockigare kläderna någon gång i alla fall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

21 oktober 2011

Pappa Magazine.

Ända sedan Älsklingen var gravid i sjätte månaden har det hänt att hon köpt en gravidtidning eller familjetidning sådär emellan åt. Hon prenumererar till och med på Vi föräldrar så att den ramlar ned i brevlådan en gång i månaden.

Idag när jag stod och väntade på bussen inför mitt tredje och sista byte så fördrev jag min tid med att kolla bland alla tidningsställ, tror det var sex tidningsställ allt som allt och gissningsvis runt hundra olika tidningar. I ett av tidningsställen stod det en tidning som var i olika gråa nyanser och med underrubriker i orange. PAPPA MAGAZINE - Sveriges enda pappatidning.
PAPPA MAGAZINE har fått stämpeln ny tidning och första numret släpptes i handeln elfte oktober. Ungefär hälften av innehållet fokuserar på papparollen, medan den andra delen riktar in sig på livsstil – som mode, klockor och bilar. Målgrupp är de som ska bli pappor och pappor med barn upp till sex år gamla.
Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Tycker jag att PAPPA MAGAZINE lever upp till förväntningarna? Jag har faktiskt skickat in den medföljande blanketten om att jag vill prenumerera på tidningen.

Referenser:
Resumé. (2011). Titta Mama, här kommer Pappa. Tillgänglig: [www dokument] 2011, oktober, 21. URL http://www.resume.se/nyheter/2011/08/19/startar-pappatidning/.

Dagens Media. (2011). Här är Pappa Magazine. Tillgänglig: [www dokument] 2011, oktober, 21. URL http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/tidskrifter/.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

20 oktober 2011

Modersmjölksersättning.

Igår var jag på ett dagligt besök på affären och den här gången var det mjölkersättning till lilltösen som stod på inköpslistan.

Jag kommer in i affären med en puls som kanske var lite högre än normalt, jag tar en korg som står till höger vid ingången och viker sedan av till vänster och sätter sikte mot hyllan med chips och ostkrokar för mitt emot den hyllan står barnmaten.

Längst ned på hyllan så stor det olika fabrikat av modersmjölkersättning men jag hittar snabbt den som lilltösen ska ha, Baby Semp 2, jag lägger ett paket i min korg och går sedan mot kassan för att betala och gå hem igen.

Väl hemma så mäter jag upp tvåhundratio milliliter vatten i en av lilltösens nappflaskor, mäter upp sex skopor med modersmjölkersättning för att sedan dubbelkolla om det är sex eller sju skopor det ska vara till den mängd vatten.

Då såg jag till min stora förvåning att det inte alls stod Baby Semp 2 från fyra månader, utan det stod Baby Semp 2 från SEX MÅNADER. Det var alltså samma namn men för en annan ålder. Jag hade alltså köpt fel modersmjölkersättning.

Det är inte alls mycket som skiljer den nya förpackningen mot den gamla, och det verkar väl som att Semper månar mer om att spara pengar på omdesign av förpackningar än vad de månar om känsliga småbarnsmagar.

Semper rekommenderar dock att man ska frysa in modersmjölkersättningen om man redan öppnat förpackningen, eftersom det bara är en månads hållbarhet vid öppnad förpackning och det är två månader tills det går att använda den.

En bra bild på de olika förpackningarna finns här.

Foto: Malin Stensson i mitten av september.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

18 oktober 2011

Invigning av gåstolen.

Idag har Lilltösen fått inviga gå-stolen, är väl dock ett tag kvar tills det ska börjas gå i den på riktigt men det är väl bara en tidsfråga innan det blir kantstötta möbler och fara för färde här i lägenheten.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Barnprogram.

Jag har sedan flera år tillbaka tyckt att de nyare barnprogrammen blir sämre med åren, annat var det när man själv var barn. Då var det tecknat på riktigt.

Lilltösen däremot gillar det där datoranimerade krafset, eller hon gillar väl egentligen allt som hon får titta på. Det spelar ingen roll om det är någon av mina lite mer vuxna serier eller om det är något av alla hennes barnprogram.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Klockan kvart i åtta idag så var det dock ett av hennes barnprogram som vi tittade på tillsammans medan Älsklingen fick ligga kvar i sängen och sova.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

17 oktober 2011

Skickat fotografier till farfar.

Idag har jag skickat några nytagna fotografier på lilltösen till hennes farfar, det är ju inte allt för ofta som de träffas så jag tänkte att han kanske skulle uppskatta att få några nytagna fotografier på henne?

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Femte smakportionen.

I helgen när lilltösens farmor var här så fick Lilltösen prova sin femte smakportion och det blev ett smörgåsrån. Idag fick hon prova ännu ett smörgåsrån igen men till skillnad från förra gången då det mest var kladd så åt hon upp hela smörgåsrånet.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

15 oktober 2011

Barnvakt.

Idag har Lilltösens Farmor varit här och passat Lilltösen medans jag och Älsklingen fick passa på att göra en del av alla våra studieuppgifter som ska vara klar nu till veckan.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Idag blev det förresten första gången som vi lämnade bort lilltösen. Lilltösen och hennes Farmor har visserligen bara varit på en promenad tillsammans men ändå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

14 oktober 2011

Det är dags för fredagsmys.

Idag efter att ha varit på ett besök på barnavårdscentralen fick vi äntligen göra helg, klockan började väl närma sig tre men då var det äntligen dags för fredagsmys.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Besök på barnavårdscentralen.

Idag har vi varit på barnavårdscentralen med lilltösen. Var väl egentligen ingenting märkvärdigare än en vägning och mätning men trots det ändå märkvärdig.

Lilltösen har länge följt sin egen kurva vad gäller längd och vikt och har väl mer eller mindre vägt för lite ända sedan hon föddes om man kollar på genomsnittskurvan. Idag däremot vägde hon 6675 gram och var 64,5 centimeter lång så att nu ligger hon även precis på genomsnittskurvan.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Nu så här i efterhand så kan jag väl dock tycka att de kunde ha lämnat oss ifred. Alla rekommendationer och alla besök till barnavårdscentralen, inte tror jag att det har gjort det hela bättre. Sen har jag väl i och för sig aldrig haft speciellt höga förväntningar på barnmorskan på barnavårdscentralen av olika anledningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

13 oktober 2011

Dags att kliva upp?!

Idag tyckte visst lilltösen att det var dags att kliva upp redan klockan tjugo i fem. Kliva upp noll fyra fyrtio för att drygt fyrtio minuter senare kunna ställa ifrån sig en urdrucken nappflaska och för en kort stund tro att man ska få sova vidare.

Man lägger ned huvudet på kudden och slutar ögonen, då skriker lilltösen igen men den här gången är det för att hon tycker att det är dags att kliva upp. Alldeles på tok för tidigt tycker ju jag då förstås men det var väl bara till att kliva upp. God morgon.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

10 oktober 2011

Babysim.

Idag har vi varit på babysim med lilltösen för allra första gången, det var däremot bara vi där så att det var väl lite av en besvikelse. Lilltösen däremot älskade verkligen att bada och hon skrattade jättemycket när vi simmade emot varandra.


Foto: Malin Stensson.
När vi hade varit där i drygt en halvtimme så var vi däremot tvungna att gå, eller vi mer eller mindre kände att det var lika bra efter att det hade hänt en olycka. Sedan så brukar lilltösen gå att lägga sig vid halvsex också så att det var ändå strax läggdags för henne.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Den lilla familjen.

Gjorde ett försök att ta några familjefoton idag, jag har dock aldrig tagit sådana kort tidigare utan jag brukar väl för det mesta vara den som står bakom kameran, därför blev det väldigt många kort tagna men endast ett fåtal som blev okej.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström med hjälp av fjärr-utlösare.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

9 oktober 2011

Besök av Lilltösens moster Del 2.

Idag har Vi varit på "Nya konditoriet". Det blev en del missöden i form av ett blöj- och klädombyte innan Vi till slut fick sätta oss ned vid ett bord i den delen av caféet som är femtiotalsinspirerad.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Det blev ett ganska kortvarigt besök, men Lilltösens Moster och pojkvän har drygt tre timmars resväg hem så det var väl i och för sig förståeligt att det ville röra på sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

8 oktober 2011

Besök av Lilltösens moster Del 1.

Sedan några dagar tillbaka började vi planera tillsammans med Lilltösens moster att vi skulle hitta på någonting tillsammans, så som nu i helgen. Och idag strax efter klockan två ringde de på dörren. Det var Lilltösens moster och hennes pojkvän.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Det är väl däremot ingenting speciellt planerat för resten av eftermiddagen och kvällen, tanken är väl att vi bara ska umgås med varandra och ha en trevligt stund.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

5 oktober 2011

Coola pappor: En bok om män och föräldraskap.

Jag är inte den som tycker om att läsa böcker, tvärtom. Jag känner hur det kryper i kroppen redan efter ett kapitel och jag bläddrar igenom resterade sidor för att se hur mycket som är kvar, jag läser ytterligare ett kapitel och bläddrar återigen igenom resterade. Jag vill inget hellre än att boken ska vara slut.

I onsdags beställde jag boken Coola pappor: En bok om män och föräldraskap, och den ramlade ned i brevlådan idag. Tog några dagar längre än vad det brukar när man beställer från Adlibris men det var väl egentligen inte hela världen.

Jag satte mig i soffan, öppnade boken och bläddrade fram till första sidan.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström med hjälp av fjärr-utlösare.
När jag fick mitt första barn hade jag ingen riktigt klar bild av vad det innebar att vara pappa. Kanske såg jag mig själv putta på någon gunga, bygga ihop en bilbana eller lattja lite med en fotboll i trädgården. Jag såg definitivt inte framför mig en tillvaro av vaknätter, nerkissade blöjor, smutsiga bodies eller ett liv där jag inte längre kunde göra som jag ville. Hur i hela friden kunde ett litet barn förändra mitt liv så fullkomligt?
Han hade lyckats fånga mig totalt, jag som inte ens tycker om att läsa ville fortsätta. Han får mig visserligen att tveka på mig själv i den del saker han skriver. "När man har levt ihop ett tag och barnfrågan börjar gå från något man pratar om till att bli något man planerar - då måste alla pusselbitar vara på plats. Det går inte att båda två är arbetslösa, bor i andra hand och att det dricks alldeles för mycket alkohol för att hårdra det lite grann. Det måste finnas förutsättningar för ett barn." Menar han då att Älsklingen och jag egentligen inte hade rätt förutsättningar för att skaffa barn? Jag fortsätter läsa så får Vi se vad han skriver.

Jag är förresten med och tävlar om ännu ett exemplar av Coola pappor: En bok om män och föräldraskap, mitt bidrag till tävlingen finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

4 oktober 2011

En vardag som Pappa.

Jag minns hur jag som sjuttonåring råkade göra min dåvarande flickvän gravid och vi fick prata med en kurator på ungdomsmottagningen, jag sjönk längre och längre ned i stolen allt eftersom klockan gick. Jag var inte redo att skaffa barn, speciellt inte med en tjej som jag inte visste om jag ville dela mitt liv med. Jo, det knakade väl i fogarna rätt rejält och då hade vi bara varit tillsammans i tre månader. Inte var jag redo att skaffa barn med henne.

Jag tyckte att det var för tidigt för oss att skaffa barn, rent åldersmässigt. Tjugotre däremot kändes som en bra ålder, då skulle jag nog kunna tänka mig att bli pappa.

Åren gick, jag blev arton, jag blev nitton och tjugo men jag tyckte fortfarande att tjugotre kändes som en bra ålder. Men så kom dagen då jag fyllde tjugotre men inte skulle jag bli pappa. Jag hade knappt ett förhållande, inget stabilt sådant i alla fall.

Idag är jag tjugofyra år och pappa sedan fyra månader tillbaka och ingenting kommer väl någonsin att bli sig likt igen. Att bli pappa har verkligen förändrat mitt liv totalt.

Klockan sex på morgonen vill lilltösen kliva upp för dagen och i bästa fall så har man väl fått sova sammanlagt fem timmar under nattens gång. Närmare verkligheten kanske är fyra timmar, men det känns som att man knappt har fått sova en blund.

Att vara pappa, och förälder, är dock så mycket mer än sömnlösa nätter. Man får inte glömma alla dessa blöjbyten och framför allt inte de blöjor vars innehåll kan få en att falla handlöst till golvet. Man får heller inte glömma de gånger då man klätt på sig för dagen och blir nerkräkt bara några minuter senare och framför allt inte de gånger då man inser att man inte har någonting annat att ta på sig.

Att vara pappa är underbart. Det finns ingenting som jag skulle vilja byta bort det mot, inte ens att få sova så länge och mycket jag vill sju dagar i veckan, inte ens att kunna få göra vad jag vill när jag vill. Att få bli pappa är det bästa som hänt mig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

1 oktober 2011

Vänder bilen mot söder.

Idag vände vi bilen mot söder och åkte en fruktansvärt dålig väg i hela fjorton mil, tyckte att det kunde vara skönt att få en nästan fyra mil kortare resväg och därför fick det bli en väg med lite sämre väglag istället. När klockan började närma sig halvett så svängde vi av från stora vägen och parkerade utanför ett stort gult hus med vita knutar och med en gammal röd Volvo utanför. Vi var äntligen framme.

Vi var äntligen framme och utanför huset stod lilltösens farfar och väntade.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Sist vi träffades var för nästan fyra månader sedan men det kändes ändå som igår. Det hände väl dock inte allt för mycket under eftermiddagen och kvällen utan vi pratade väl mest om vad jag gjorde för äventyr när jag själv var liten.
Du var runt tre fyra år, jag bodde i Måga och hade en Chevrolet Impala SS från 1963 som vi brukade åka i. En dag ville du prova styra, så vi åkte till en åker som delvis var igenväxt av buskar.

Där fick du ställa dig mellan mina knän så du kunde se ut samtidigt som du greppade ratten. Jag gasade lite grann och vi rullade sakta framåt, vänster, höger, hit och dit. Efter en stund kom vi in i ett buskage, men vi fortsatte. Buskarna blev grövre och grövre och när buskarna började bli drygt två meter höga så blev du nervös och började trampa och hoppa och ville ha hjälp.

Vi kunde inte backa för då skulle buskarna haka fast under golvet så det blev till att göra en tvärsväng för att komma ut från buskaget.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .