29 april 2011

Vecka 35+2 - Barnmorskan.

Idag har vi varit till barnmorskan, en trevlig avslutning på veckan.

Barnmorskan kände efter hur Truls ligger där inne i magen och Truls har börjat stabilisera sig, ligger alltså med huvudet nedåt. Sen passade hon på och känna lite till och det verkar som att det är Truls rumpa som man klappar på om man klappar högt upp på Älsklingens mage.

Nästa gång vi ska dit så är vi inne i maj månad och då är det inte långt kvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

27 april 2011

Vecka 35+0 - Fotografering.

Idag har vi varit till en riktig fotograf och tagit lite gravidbilder. Fotografierna blev jättefina och äntligen fick jag också möjlighet att stå framför kameran.

Foto: Rebecca Rehn.
För att se alla bilder från fotograferingen kan du gå in här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Vecka 35 - Graviditetskalendern.

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 35. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 27. URL http://www.blimamma.se/gravid-vecka-35.html.

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 35 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 27. URL http://3dpregnancy.parentsconnect.com/calendar/35-weeks-pregnant.html.

26 april 2011

Vecka 34+6 - Faderskapsintyg.

De tog upp på föräldraträffen att man kan skriva på ett faderskapsintyg redan i graviditetsvecka trettiofem och att det är bra om man skriver på det innan beräknat förlossningsdatum så att man inte behöver tänka på det när man redan är pappa.

Idag har vi varit på Socialkontoret och skrivit på ett faderskapsintyg. Fick skriva under med min namnteckning på tre papper och sedan var det klart så nu kan jag äntligen säga att jag är pappa till Truls på riktigt.

Läs även andra bloggares åsikter om  och .

20 april 2011

Vecka 34 - Graviditetskalendern.

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 34. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 20. URL http://www.blimamma.se/gravid-vecka-34.html.

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 34 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 20. URL http://3dpregnancy.parentsconnect.com/calendar/34-weeks-pregnant.html

19 april 2011

Vecka 33+6 - Snart pappa.

För en dryg timma sedan så fick jag veta att ett par ur vår föräldragrupp har blivit föräldrar. Klockan tre imorse hade de kommit in till förlossningen och klockan nio, arton timmar senare så kom bebisen.

Längtar mer och mer tills Truls vill komma ut nu, men vem vet kanske bestämmer sig Truls för att också komma nio dagar för tidigt? I skrivandes stund så är det fyrtioen dagar kvar tills Truls är beräknad, men två veckor innan skulle vara fullt normalt så att än kan allt hända.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

15 april 2011

Vecka 33+2 - Magbilder.

Var ett tag sedan man uppdaterade men passar på att bjuda på lite kort i alla fall.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

13 april 2011

Vecka 33 - Graviditetskalendern.

Nu väger bebisen cirka 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig.

Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 33. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 12. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 33 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 12. URL .

10 april 2011

Vecka 32+4 - Packat väskan.

Idag har vi börjat packat väskan som vi ska ha med oss till förlossningen och BB. Det handlar väl gissningsvis om tre fyra dagar så vi ska väl inte behöva ha med oss allt för mycket. Sen så får väl mamman det hon behöver?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

9 april 2011

Vecka 32+3 - Förlossningsbrev.

Jag har sagt det ett flertal gånger under föräldragrupperna, det spelar ingen roll hur mycket man kan - det kommer vara som bortblåst när man står där.

Förhoppningsvis så  har man väl koll på vad man själv tänker, men för Älsklingens del så har hon skrivit ett förlossningsbrev som jag kan ha med mig så att jag kan svara barnmorskan vad Älsklingen vill. Ett litet utdrag:
Ge mig motivation. Om jag glömmer, påminn mig om att varje värk är ett steg närmre vår efterlängtade bebis och att denna värk aldrig kommer igen. Nu är det nära. Låt mig inte säga att jag inte klarar av det, motivera mig till att kanske klara av det! Tala om för mig hur rätt jag gör, snart får vi vårt barn. 
Nu börjar det verkligen kännas på allvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

8 april 2011

Vecka 32+2 - Provsvar.

För två veckor sedan så sa barnmorska att det inte var någonting att oroa sig för och att det bara är Älsklingen som mår dåligt av det hela men nu var barnmorskan inte alls lika säker. Vi fick reda på vad testerna visade och hur höga värdena kunde vara innan det kunde leda till för tidig födsel.

Idag ringde jag till barnmorskan för att höra om hon hade fått något provsvar och fick till svar att det ena provresultatet hade sjunkit och låg på endast hälften av vad det gjorde för två veckor sedan. Fortfarande inte bra men så mycket bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

6 april 2011

Vecka 32+0 - Magbilder.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

Vecka 32 - Graviditetskalendern.

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8kg och är ca 44cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 32. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 6. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 32 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, april, 6. URL .

5 april 2011

Vecka 31+6 - Föräldraträff.

Idag har vi varit på den sista föräldraträffen. Till skillnad från tidigare gånger så hade inte dagens träff något speciellt ämne, det var mest tänkt att runda av det hela och för att ställa eventuella frågor. Hur man ska veta när man ska åka in? Vilket fick till svar att man alltid kan ringa förlossningen och fråga.
Kommer kännas konstigt på ett sätt att inte träffa de andra varje tisdag men istället får vi kanske gå på "Nya Konditoriet" och dricka kaffe latte med varandra i sommar?
Nu är det drygt tre veckor kvar tills den första bebisen i vår föräldragrupp är tänkt att titta ut, efter det står det väl inte på förrän det är sista maj och det är vår tur.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Vecka 31+6 - Reaktioner.

Idag lade jag till en ny funktion på min blogg som kallas för reaktioner! Min tanke bakom funktionen är att läsare som inte riktigt orkar skriva en kommentar ändå ska kunna ge en åsikt på inlägget.

Så nu kan man ge feedback på mina inlägg genom ett enda knapptryck, om de är: Intressant, ointressant, värdelöst eller lärde dig något nytt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 april 2011

Vecka 31+5 - Barnmorskan.

Idag har vi varit upp till barnmorskan och tagit om en del prover.

Det känns dock som att barnmorskan inte tar det hela så seriöst, trots att det är en väldigt allvarlig situation. Vi får aldrig någon klarhet i hur dåliga värdena egentligen är och hon verkar inte vilja ta tag i det hela så nu har vi istället vänt oss till barnmorskan på en annan ort för att se om hon kan förklara det bättre samt ta upp vad som kan hända om värdena fortsätter att bli sämre.

Utöver proverna så mätte vi magen och den hade växt tre centimeter sedan sist. Vi följer kurvan och hjärtljuden låg på hundratrettiotvå så att allt såg normalt ut. Nu är det bara att vänta på provresultaten.

Barnmorskan berättade att hon inte ska jobba nå mera, så nästa gång kommer vi att få träffa en annan barnmorska. Varför vet jag dock inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .