29 november 2011

Mera julklappar.

Idag har jag slagit in de sista julklapparna. Det har blivit väldigt mycket julklappar i år men det är väl för att jag tycker att Lilltösen måste få många julklappar när det är hennes allra första julafton.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

27 november 2011

Julskyltning.

Idag är det första advent och på eftermiddagen och kvällskvisten här så har vi varit på julskyltning. Det var väl tänkt att lilltösen skulle få träffa jultomten men när vi hade stått och väntat på honom i över en timme så fick vi veta att han hade så mycket önskelistor att läsa så han hade tyvärr inte tid att komma.

Det är väl i alla fall det vi får säga till lilltösen, men frågan är vad hon ska tro nu när vi berättade för henne att hon skulle få träffa jultomten och så kommer han inte, hon kommer ju tro vi bara hittade på alltihop och att jultomten inte finns.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Det var i alla fall några som delade ut julkalendrar till barnen, inte några tomtenissar eller så men lilltösen fick i alla fall en julkalender. Frågan är bara om det räcker för att övertyga henne om att det finns en jultomte som kommer med julklappar om man varit snäll?

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Åka pulka för första gången.

Idag när vi klev upp så var marken täckt av snö och det var bara två minusgrader. Äntligen (en månad senare än förra året) har den riktiga snön kommit. Så idag började vi dagen med att ta med lilltösen ut för att åka pulka.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

26 november 2011

Födelsedagskalas.

I tisdags fyllde jag tjugofem år, halvvägs till femtio och närmare trettio än tjugo. Och andra sidan är väl inte tjugofem år någon ålder men vi tyckte ändå att min födelsedag skulle firas så idag har vi haft födelsedagskalas.

Klockan nio ramlade den första personen in genom ytterdörren och det visade sig vara min mamma, strax därefter kom vår granne mitt emot följt av min pappa och min farmor och sedan ramlade det bara på hela dagen och det blev väl runt tjugo stycken allt som allt som kom för att gratulera mig idag.

Foto: Malin Stensson.
Det blev verkligen en lyckad dag och de flesta av dem som jag bjöd kunde komma, en födelsedag som jag med nöje kommer ta med mig i flera år.

Presenter:
Älsklingen - Skålar, t-shirt (Rolling Stones), F.E.A.R. 3.
Mamma med sambo - Skraplotter och pengar.
Farmor - Krukblomma och pengar.
Pappa - Pengar.
Farbror med fru - Pengar.
Svärföräldrar - Tre stycken t-shirts.
Älsklingens syster med sambo - Harry Potter och dödsrelikerna Del 1 och 2.
Granne mitt emot - Ljuslyktor.
Väninna med son och sambo - Ljuslyktor.
Väninna med sambo och dotter - Krukblomma.
Väninna med två söner - Skraplotter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

25 november 2011

Det är dags för fredagsmys.

Ikväll fick det bli fredagsmys i mammas och pappas säng.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

23 november 2011

Barntandläkaren.

Idag har Vi varit på Barnavårdscentralen för att träffa barntandläkaren, det kändes väl däremot inte nå vidare aktuellt just nu eftersom Lilltösen inte har hunnit få några tänder. Förhoppningsvis är det väl något som kanske kommer till användning lite längre fram?

Majsbågar - en inkörsport till snacks? I alla fall enligt Barntandläkaren som även menade på att barn kan associera majsbågar med ostkrokar.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström när lilltösen fick majsbågar.
Lilltösen har fått majsbågar vid ett flertal tillfället men första gången lilltösen fick smaka majsbågar måste ha varit redan när hon var fem månader gammal.

Jag kommer med största sannolikhet att köpa hem majsbågar vid fler tillfällen, vad är det egentligen som är så dåligt med majsbågar? Och för att kunna associera majsbågar med ostkrokar så måste man väl för den delen ha smakat båda delarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Sex månader gammal.

Idag är det den tjugotredje november och idag blir Lilltösen ett halvt år gammal.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
När Lilltösen föddes vägde hon 3460 gram och var 50 cm lång.
Idag vägde hon 8080 gram och är 67 cm lång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

22 november 2011

Grattis på födelsedagen.

Idag är det den tjugoandra november och idag blir jag tjugofem år gammal.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström när Lilltösen hjälper att öppna en av mina presenter.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

21 november 2011

Julkort.

Idag har vi tagit fotografier på lilltösen för att kunna beställa julkort.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström och Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

20 november 2011

Hemmagjord barnmat.

När jag står där i matbutiken och kollar på barnmat och ser att en barnmatsburk som räcker nästan fyra dagar kostar tolv kronor då kan i alla fall inte jag motstå att köpa färdig barnmat istället, av ren lathet för att slippa allt kladd och all disk som annars blir.

Ända sedan lilltösen föddes så har jag dock pratat om att när dagen kommer då det ska börjas med smakportioner så ska jag göra hemmagjord kalops, det är ju bara ta undan innan man kryddar så har man ju barmat, så svårt kan det väl inte vara?

Men sedan var det enkelheten i barnmaten som finns att köpa färdig på matbutiken som man bara behöver ställa in i mikron i tjugo sekunder och sedan är det klart, och att dessutom slippa allt kladd och all disk för några få kronor mer gjorde att jag inte ens prövade att göra hemmagjord barnmat.

Igår när vi var och handlade i matbutiken så lade Älsklingen däremot inte ned någon färdig barnmat utan istället lade hon ned gröna ärtor, potatis och broccoli. Hon sa väl mer eller mindre att det fick räcka med den färdiga barnmaten på burk.

Idag har jag därför spenderat några timmar vid spisen för att laga hemmagjord barnmat. Jag har alltid pratat om att det är så enkelt att göra hemmagjord barnmat men idag ville det sig verkligen inte - det såg praktiskt taget ut som ett bombnedslag i köket och jag tror till och med att jag hade lyckats använda alla små skålar och skedar som vi har, för att inte glömma att stavmixern tog eld.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

19 november 2011

Lilltösen har namnsdag.

Lilltösens fullständiga namn är Alice Signe Elisabeth Ekström så idag firar Vi att det är Elisabeth som har namnsdag.
Elisabet (Elisabeth, med flera stavningar) är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder "Gud är fullkomlighet" även "Gud är min ed".
Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

15 november 2011

Vad gör en Pappablogg läsvärd?

Den första november var det ett år sedan jag började blogga på Pappas lilla Truls. En blogg som jag skriver av den enkla anledningen att graviditeten och att jag ska bli pappa är det största som hänt mig. Graviditeten och min vardag med Truls är någonting jag vill minnas för resten av mitt liv.

Under året som gått så har jag skrivit drygt trehundra inlägg men det är inte förrän nu som jag egentligen har börjat tänka på vad det är som gör en Pappablogg läsvärd: Är det ens en Pappablogg eller är det bara en blogg skriven av en Pappa?

Foto: Rebecca Rehn.
Om två veckor kommer jag att göra ett försök att ändra på Pappas lilla Truls under någon månad framöver för att försöka få fler läsare, läsare som kommer tillbaka, läsare som kommenterar. Men vad är det som gör en Pappablogg läsvärd?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

14 november 2011

Barnvakt åt lilltösen.

Första helgen i december så ska vi fira Lilltösens Morfar som fyller femtio den åttonde december. Vi ska väl hitta på någonting som jag däremot inte kan skriva här, man vet ju aldrig jag kan ju ha missuppfattat alltihop också. 

Vad som i alla fall är bestämt är att Lilltösen får stanna hos sin Farmor. Vi har aldrig lämnat bort Lilltösen förut så det är klart att man är nervös men jag får väl försöka intala mig själv att det kommer gå bra.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

13 november 2011

Den andra söndagen i november.

Idag är det den andra söndagen i november och precis som förra året vid den här tiden så är det den dagen på året som man blir firad om man är PAPPA. För mig var idag allra första gången som jag blev firad för att jag är Pappa.

Att bli firad för att jag är Pappa kändes hur mysigt som helst. Lilltösen tyckte (som vanligt) att det var dags att kliva upp redan klockan sex, Vi smög ut från sovrummet och stängde dörren lite försiktigt efter oss.

När sedan Älsklingen vaknade så fick jag min första farsdagspresent från lilltösen. Det var boken Pappatexter av Marcus Birro - "En perfekt bok till alla småbarnspappor och till alla som vill få en ärlig inblick i småbarnslivet."

Foto: Malin Stensson för drygt en månad sedan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

11 november 2011

Det är dags för Bolibompa helg.

Idag är det dags att bänka sig i soffan klockan åtta, då är det dags för fredagsmys. Till kvällens fredagsmys så har jag för första gången på väldigt länge handlat hem chips och dipp till mig själv och självklart fick ju lilltösen också någonting att tugga på för att annars skulle det ju inte bli riktig fredagsmys.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om fredagsmys, mys, Bolibompa, helg.

10 november 2011

En dag med BARA pappa Del 2.

Nu på eftermiddagen har jag och lilltösen varit på "Café Cineast" och fikat tillsammans med en väninna till mig och hennes dotter, lilltösens bästa vän. Det blev var sin kaffe för oss vuxna, och då blev det kaffe latte såklart.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Det som var tänkt skulle bli en kort fika blev istället fika, massor att samtala om samt avslutningsvis en lite kortare promenad. Väl hemma efter fyra timmar så somnade lilltösen ovaggad efter att ha fått ny blöja, pyjamas och lite mat i magen.

Läs även andra bloggares åsikter om café, fika, kaffe, lattemorsor, föräldrar.

Läsvärt på Coola Pappor.

Idag har jag med på Coola Pappor: Här kommer en förlossningsberätelse från en av bloggläsarna. Han har också en blogg, länk i slutet. Mycket nöje.
Idag strax före klockan ett skulle Älsklingen gå på ett vanligt toalettbesök men chockades av att hon blev alldeles blöt om låren när hon reste sig upp. Vi båda blev en aning panikslagna och slängde oss på telefonen för att ringa till förlossningen, Jag tror vattnet har gått, var det första jag sa när en barnmorska svarade i andra änden.
 Vi åkte strax därefter upp till barnmorskan här på orten för att höra hur Vi skulle göra och om det verkligen var en vattenavgång, väl där fick Vi till svar att det kan inte vara någonting annat än vattenavgång så jag tycker absolut att ni ska åka. 
Fortsättningen på inlägget finns att läsa här.

Referenser:
CoolaPappor. (2011). Förlossningsberättelse – av Larschan. Tillgänglig: [www dokument] 2011, november, 10. URL http://www.coolapappor.se/lasvart/forlossningsberattelse-av-larschan/.

9 november 2011

Barnvakt.

Idag strax efter klockan nio knackade Lilltösens Farmor på dörren, lilltösen låg och sov i barnvagnen sedan tjugo minuter tillbaka. Själv satt jag och läste några nya blogginlägg som blivit publicerade på morgonen.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Den tjugoåttonde oktober kom jag hem efter att ha spenderat en vecka på hotell men sedan dess har det inte varit en lugn stund och nu på söndag ska jag åka iväg igen, bara de att det är en hel del som måste göras innan jag (kan och) ska åka.

I måndags så började jag skriva i ett Word-dokument, jag skrev, citerade, raderade och skrev in källförteckningar. Drygt trettio timmar senare så hade jag skrivit klart dokumentet och kunde skicka det. Då var det meningen att jag skulle börja skriva ett nytt Word-dokument som skulle vara klart för att skickas drygt sex timmar senare.

För att hinna skriva klart och skicka det andra dokumentet (i tid) så kom lilltösens farmor hit för att avlasta mig (och älsklingen) vilket har varit väldigt betydelsefullt, nu är jag ikapp med vad jag ska ha gjort tills idag så att nu är det bara ta nya tag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

6 november 2011

Framkallning av fotografier.

Under nästan en veckas tid så har jag och Älsklingen sagt till varandra att vi skulle ha satt oss ned och kollat igenom fotografierna på lilltösen för att kunna skicka in några av dem på framkallning, det är ju ändå nästan tre månader sedan sist och det har väl blivit en del kort sedan dess, massor vill jag nog påstå.

Det är rätt kul att gå igenom gamla fotografier för man hittar alltid något kort som man glömt bort eller som man inte har sett förut. Lilltösen tyckte nog det var jobbigt att gå igenom alla gamla fotografierna:

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ektröm.
Det tog väl sin lilla tid att gå igenom drygt fyra eller femhundra fotografier måste jag nog ändå säga men nu har vi en hel del som skall framkallas.

Läs även andra bloggares åsikter om fotografier, foto, kort, framkalla.

3 november 2011

Bilstolsspecial.

Idag låg det en tidning från Jollyroom i brevlådan, Jollyroom tipsar om bilstolsköpet. Den kan ju Du kolla i, sade Älsklingen och mer eller mindre slängde tidningen till mig.

Jag har väl mer eller mindre funderat på att köpa en ny bilbarnstol till lilltösen sedan två månader tillbaka, inte för att hon egentligen behöver någon under de kommande två eller tre månaderna men ändå. Jag vill att lilltösen ska ha en riktig bilbarnstol.

Som det ser ut nu så har jag varit tvungen att införskaffa en bältesförlängare för att överhuvudtaget kunna montera babyskyddet i baksätet. Men det verkar bli värre för att om två eller tre månader så är det dags att byta till en riktig bilbarnstol.

Med en riktig bilbarnstol så kommer även nya problem, bilbältet kommer att räcka till men då kommer jag eventuellt bli tvungen att skjuta fram passagerarstolen allt vad som överhuvudtaget är möjligt för att få plats med en riktig bilbarnstol.

Jag har kollat på en del bilbarnstolar och hittat en som fallit mig i smaken så nu fattas det väl bara pengar för att finansiera ett köp, helst nu innan jul dessutom, den tiden på året när man i regel redan har mer utgifter än inkomster.

Läs även andra bloggares åsikter om babyskydd, bilbarnstol, barnstol, bil.

1 november 2011

Träffat farbror doktorn.

Idag var det nära att vi skulle missa vår tid på barnavårdscentralen bara för att barnavårdscentralen av någon konstig anledning har bestämt sig för att de bara ska ha telefontid tre dagar i veckan.

När klockan blev tio så satte vi oss i alla fall i bilen och åkte upp till barnavårdscentralen, tog hissen upp till fjärde våningen och satte oss sedan i en soffa och väntade. Drygt en halvtimme senare så var det vår tur.

Idag hade jag ärligt talat inte en aning om vad vi skulle göra på barnavårdscentralen men väl på plats så visade det sig att lilltösen skulle få träffa en barnläkare.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Barnläkaren tyckte att Lilltösen var en fin liten tös och efter att vi vägt och mätt henne så visade det sig att hon fortfarande följer genomsnittskurvan, hon är nu 65 centimeter lång och väger 7410 gram.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Pappas lilla Truls.

Idag är det ett år sedan jag skrev det allra första inlägget här på Pappas lilla Truls. Det var den första oktober förra året och jag hade precis fått veta att jag skulle bli pappa och startade därför bloggen för att ha någon stans att skriva av mig.

Pappas lilla Truls har dock blivit så mycket mer än ett ställe för att skriva av mig. Bloggen har blivit ett sätt för mig att minnas och ett sätt för mig att nå ut till andra.

Under året som gått så har jag inte bara skrivit drygt trehundra inlägg, haft över tolvtusen läsare och fått över hundra kommentarer, jag har även blivit kontaktad av Allt för föräldrar angående att de ville jag skulle börja blogga för dem istället.

Vad som saknas nu är fler läsare, fler prenumerationer och fler kommentarer.
För att lägga till Pappas lilla Truls på Bloglovin (kan du klicka här).

Foto: Rebecca Rehn.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .