26 januari 2011

Vecka 22 - Graviditetskalendern.

En liten utforskare. Din bebis ser nu ut som en nyfödd i miniatyr. Känselorganen utvecklas och mognar för varje dag som går, och hjärnan och nervändarna är nu tillräckligt mogna för att han eller hon ska känna beröring. Om du kunde röra din bebis, skulle han eller hon känna det.

Om man gör ett ultraljud i den här veckan kan man se hur bebisen rör vid fostersäcken och vid sitt eget ansikte samt hur det sträcker ut händerna och griper tag i navelsträngen.
De är redan små utforskare.

Man kan se läpparna tydligt. Bebisens fortplantingssystem fortsätter att utvecklas.

Referenser:
Libero. (2011). Graviditetskalendern - Vecka 22. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 25. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 22 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 25. URL .

24 januari 2011

Vecka 21+5 - Första sparken.

Nu är det några dagar sedan och jag kommer väl inte riktigt ihåg det hela, känslan kommer jag nog däremot aldrig att glömma.

Jag lade min hand på Älsklingens mage och det dröjde inte allt för många minuter innan jag kände att någonting buffade mot min hand. Det var bara så mysigt, man skulle nästan kunna beskriva känslan med när jag fick se Truls för första gången.

När bilderna kom fram på skärmen blev jag så rörd att jag nästan fällde en tår, det var så vackert! Det var verkligen underbart att få se den lilla krabaten som sparkade och levde om som tusan där inne i magen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

19 januari 2011

Vecka 21 - Graviditetskalendern.

Huvudet blir allt större. Diametern på huvudet har ökat med tre millimeter sedan förra veckan. Håret växer, och bebisen har ögonfransar!

Tarmarna har utvecklats så pass mycket nu att bebisen kan ta upp näring från fostervattnet som det sväljer. Även om det i huvudsak är moderkakan som förser bebisen med näring, så får också han eller hon lite, lite från det som nu passerar genom magen och tarmarna och som till slut blir det första bajset.

Det samlas nu i tjocktarmen och kallas för barnbeck. Det är en grönaktigt svart till ljusbrun substans som din bebis bajsar ut innan, under eller efter förlossningen.

Bebisen är nu hälften så lång som den kommer att vara vid födseln, men han eller hon väger bara 10 % av födslovikten.

Referenser:
Libero. (2010). Graviditetskalendern - Vecka 21. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 19. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2010). 21 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 19. URL .

17 januari 2011

Vecka 20+5 - Småbarnspappor.

Nu har Vi gått halvvägs men ändå känns det som att det är en evighet kvar. Idag har det varit väldigt mycket bebis på schemat: Dagen började med pappasnack med en nybliven pappa och sedan träffade Vi en väninna som är gravid i åttonde månaden.

Utöver det så har Vi varit och lånat böcker. Jag lånade Att bli PAPPA – så funkar det, och ABC för småbarnspappor, två böcker som är skrivna för den gravida pappan. Att bli PAPPA – så funkar det, har jag lånat förut och det är en bok jag kan rekommendera, det är för övrigt den jag citerat ifrån tidigare.
Du kanske känner dig själv i dag. Du kanske är en lugn, samlad och rationell person. Men för den som väntar eller har barn, är tillvaron varken lugn eller alltid heller rationell. Att bli pappa är skratt, gråt, stolthet och oro – på en och samma gång. Att bli pappa är att bli vuxen, men också barn på nytt. (Helling, 2001)
Apropå att låna böcker så får jag inte glömma Barnaboken, som jag lånade i torsdags. Enligt en väninna så ska det var en mycket bra bok, det ska finnas svar på det mesta. Om det är så kan jag dessvärre inte svara på för jag har massa annan litteratur som jag måste läsa först, skollitteratur.

Referenser:
Helling, J. (2001). Att bli pappa – så funkar det. Bonniers Tidsskrifter AB.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Vecka 20+5 - Pappasnack.

Dagen inleddes med att jag skrev till en Pappa som precis fått sitt första barn, en liten flicka på fyrtioåtta centimeter och drygt tvåtusensjuhundra gram. Han inledde samtalet med att skriva att Hon har mina tår och mina fötter.

Han tyckte dock att det hela kändes en aning overkligt. Vi som blir pappor är det svårare för tror jag, det är nog enklare för mammorna som känner av det hela fler månader före födseln. Jag kunde inte annat än hålla med, det känns verkligen en aning overkligt! Älsklingen har precis börjat känna att Truls rör på sig men jag kan som sagt inte känna någonting.

Det känns bra att man inte är ensam, att det är i alla fall en pappa som har känt det jag precis går igenom. För det känns minst sagt lite overkligt. Bara en sådan sak som när den dagen kommer som man ska åka hem från BB, när man för första gången ska vara pappa på riktigt. Jag ser en bild över mig själv som rätt vimsig nybliven pappa som vaknar på nätterna och undrar vad som skriker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Vecka 20+5 - Bebislängtan.

Nu börjar det hända en del på bebisfronten, dock inte för min egen del. Två av mina väninnor har varit gravid sedan någon gång i maj, och ett beräknat födelsedatum på någon gång i början av februari.

Den ena väninnan hade ett beräknat födelsedatum tredje februari men den tolfte januari så hände det magiska. Klockan fem fick vi veta att de satt i gång födseln och senare samma dag blev hon mamma till en liten flicka på fyrtioåtta centimeter och tvåtusensjuhundra gram.

Den andra väninnan är där emot fortfarande gravid. Men till skillnad mot mina väninnor så har vi drygt hundratrettio långa dagar kvar till vårt beräknade födelsedatum, den sista maj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

14 januari 2011

Vecka 20+2 - Magbilder.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

12 januari 2011

Vecka 20 - Graviditetskalendern.

Ett steg närmare fingeravtryck. Bebisens hud blir tjockare och börjar bilda fler lager. I ett av lagren formas nu mönster på fingertoppar, handflator och fotsulor. De här mönstren, våra fingeravtryck, är unika och genetiskt bestämda.

Hjärnan utvecklas nu intensivt. Bebisen behöver hundratals miljoner nervceller för att till exempel musklerna ska fungera tillsammans. Den här utvecklingen av nervbanor, som ett träd av trådar genom kroppen, innebär att hon eller han redan kan röra sig medvetet och samordna sina rörelser, till exempel suga på tummen eller dricka fostervatten.

Huvudets diameter är cirka 43 millimeter.

Fram till vecka 20 följer alla barn samma utvecklingsmönster. Men från och med den här veckan börjar de utvecklas mer individuellt beroende på föräldrarnas vikt och längd.

Referenser:
Libero. (2010). Graviditetskalendern - Vecka 20. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 12. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2010). 20 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 12. URL .

7 januari 2011

Vecka 19+2 - Barnmorskan.

Efter att vi hade varit på rutinultraljudet i tisdags så blev vi ombedd att ta kontakt med vår barnmorska, vilket vi också gjorde senare samma dag, för att boka en tid.

Idag har vi varit till barnmorskan. Vi fick börja med att lyssna på Truls hjärta som enligt barnmorskan slog etthundratrettiosex slag per minut. Om man då ska gå på vad som står på Internet om bebisens hjärtslag så är Truls en kille? Oavsett vad det blir så kommer jag vara den lyckligaste pappan som finns!

Vi pratade även lite om vad som händer vecka tjugofem och veckorna fram till förlossningen. I mitten av mars startar det en föräldragrupp för de med planerad barnafödsel i maj månad och i tidigare föräldragrupper har det funnits möjlighet att ha något som påminner om  så det hoppas jag att det kommer finnas möjlighet till även denna gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

5 januari 2011

Vecka 19 - Graviditetskalendern.

Livet i magen. Din bebis hörsel utvecklas mellan den 15:e och den 20:e graviditetsveckan. Även om livet i livmodern är tyst är det inte ljudlöst. Bebisen hör hur ditt blod pumpas runt och hör dina hjärtslag. Den hör hur det gurglar i din mage, när du nyser, hostar, rapar, skrattar och pratar. Han eller hon blir tidigt medveten om din röst.

I hjärnan blir de nervceller som är kopplade till smak, känsel, lukt, syn och hörsel specialiserade och får alltmer komplexa kopplingar.

Fosterfettet, som ser ut som en tjock kräm, och hålls på plats av lanugohåret, skyddar den växande huden från fostervattnet.

Referenser:
Libero. (2010). Graviditetskalendern - Vecka 19. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 05. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2010). 19 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, januari, 05. URL .

4 januari 2011

Vecka 18+6 - Ultraljudsbilder.

Idag har vi varit på rutinultraljudet och det visade att Truls är en frisk och glad krabat så vi valde att berätta om graviditeten för våra vänner genom att lägga ut bilderna från ultraljudet samt de tagna magbilderna på Facebook.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Vecka 18+6 - Ultraljudsundersökning!

Idag har Vi varit på rutinultraljudet. Det var lika underbart att få se den lilla krabaten även denna gång. Så himla mysig, sparkade och levde om som tusan där inne, var till och med för snabb för barnmorskan ibland.

Foto: Sandra Lehmann.
Enligt dagens ultraljud så har vi hoppat fram en dag i graviditeten och Vi är nu i vecka 18+6 och födseln är beräknad till sista maj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .