31 maj 2011

Börjat dricka ur flaska.

Efter att ha rådfrågat med barnmorskan hur vi ska göra med matning av lilltösen så har vi idag börjat mata henne med flaska. Man känner sig verkligen som en dålig förälder när lilltösen inte går upp i vikt som hon ska, men nu framöver kan jag vara mer delaktig i matningen eftersom jag kommer kunna fortsätta mata henne helt själv och dessutom slippa allt kladd som blir när man matar med kopp.

Foto: Malin Stensson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

En jobbig natt.

Vi har de senaste dagarna haft väckning var fjärde timme på natten, för att lilltösen (enligt barnmorskorna) bör äta så pass ofta på natten och tidigare nätter så har det gått relativt bra men inatt ville sig verkligen ingenting.

Innan vi hade fått i henne någon bröstmjölk överhuvudtaget så råkade vi spilla ut de mesta av bröstmjölken var på Älsklingen går och ordnar mer bröstmjölk medan jag försöker att få i lilltösen det lilla som fanns kvar.

Jag får efter mycket om och men i henne de sista dropparna bröstmjölk och torkar av henne kring munnen. Då kräks lilltösen upp allt som hon fått i sig.

Så där sitter jag mitt i natten och försöker hålla tålamodet uppe. Vi har bytt den tredje bajsblöjan på lite drygt en timme och vi mår verkligen dåligt över att lilltösen fortsätter att tappa vikt och vill verkligen inget hellre än att hon ska få i sig maten.

Efter mycket om och men fick vi väl till slut i henne lite mat och vi kunde somna om, för att veta att fyra timmar senare så skulle vi kanske vara tvungna att göra om samma sak igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

30 maj 2011

Barnmorskan på besök.

Idag har vi träffat barnmorskan men för ovanlighetens skull så var det barnmorskan som kom hem till oss istället för att vi kom till barnmorskemottagningen.

Vi fick lite informationsblad som handlar om allt ifrån mat man får äta när man ammar till mat för spädbarn. Sen blev vi erbjuden att köpa boken Att leva med barn, för en summa av femtio kronor och det var väl en struntsumma i det fallet.

Sedan så var det dags att väga lilltösen och tyvärr hade hon inte gått upp så mycket som hon borde. Ska väl fortsätta med väcka lilltösen var tredje timme för att få i henne mat och ibland kunde vi även prova mata med tesked.

Man känner sig verkligen som en dålig förälder när lilltösen inte går upp i vikt som hon ska, men nu framöver kan jag vara mer delaktig i matningen eftersom jag kommer kunna mata henne helt själv.

På onsdag ska vi till barnmorskan och väga lilltösen igen och då hoppas jag verkligen att hon har lyckats gått upp några gram i alla fall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

29 maj 2011

Vad heter hon?

För någon månad sedan började Vi att kolla på namn till Truls. Vem vet vad Truls kommer få heta? Det kanske kommer ut en liten pojke som ser ut som ett troll, i sådana fall skulle Truls kännas som ett ganska givet val, i alla fall för mig!

Jag ska väl erkänna att jag trodde det skulle bli en pojke så jag har väl inte hunnit känna efter så mycket på olika flicknamn.

Vad som har blivit populärt på senare tid är dock namn från början av nittonhundra, något som jag förknippar mest med mormor och morfar eller farmor. Jag har väl aldrig varit mycket för just den typen av namn, det känns som sagt att de är förbi?

Men så har vi då Signe, snart åttio år gammal och världens mysigaste granne. Jag och Älsklingen brukar gå över några gånger i veckan och vi är alltid välkommen, vi brukar motionera kortleken som Signe brukar säga. Så om man tänker på det så kanske jag kan tänka mig att döpa min dotter till Signe, efter granntanten då alltså.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Mors dag.

Idag är det mors dag och det är Älsklingens allra första mors dag.

Vill väl egentligen bara skriva en rad för att berätta hur mycket jag älskar henne och att jag tycker hon är den bästa mamman min dotter kunde få.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Och för att inte tala om hur mycket jag trivs i hennes sällskap.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

27 maj 2011

Första dagen hemma.

Då börjar den här dagen att lida mot sitt slut och jag måste väl säga att det börjar väl sakta men säkert sjunka in att jag nu mer kan kalla mig för pappa.

Natten har varit lugn, förutom att väckarklockan har ringt var tredje fjärde timme. Det känns dock en aning taskigt att man ska vara tvungen att väcka lilltösen var tredje fjärde timme bara för att hon ska ha mat för som det ser ut nu så skulle hon kunna sova dygnet runt om hon fick.

Idag har vi i alla fall varit till Barnavårdscentralen för att väga lilltösen ytterligare en gång innan helgen och tyvärr hade hon tappat ytterligare lite vikt. Ska väl försöka att väcka lilltösen oftare för att få i henne mer mat men det känns som att var tredje timme på natten redan är vad man klarar av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

26 maj 2011

Idag får vi åka hem.

Under nattens gång så har vi ammat tre gånger och om man bortser från att vi har varit tvungen att väcka lilltösen var tredje timme så har hon ammat så bra att hon har klarat sig på enbart bröstmjölken och inte behövt någon mjölkersättning.

Idag får vi åka hem, om allt ser bra ut men det gör det nog. Vi inledde dagen med att väga lilltösen, hon hade tappat lite vikt men de gör visst många barn första dagarna.

Hur som helst så har vi gått igenom blanketten Är du informerad om detta? tillsammans med vår barnmorska, det handlade bland annat om skötsel av barn, amning och barnets sömn. Frågor lär väl dock komma allt eftersom man kommer hem och det händer en del nya saker.

Klockan halvtolv kom doktorn för en besiktning och den gick bra, ingen spansk flagga, ombesiktning eller bra att veta. Passade även på att fråga över hjärtat, då man varit lite orolig över det eftersom jag själv hade ett medfött hjärtfel, men det lät bra just nu i alla fall tyckte han.Så att nu ska vi amma och plinga på klockan för att be att få kolla blodsockret och om det ser bra ut så kan vi börja röra oss hemöver.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

25 maj 2011

PKU-prov.

Ikväll blev Lilltösen två dagar gammal. Vad som är rutin när bebisarna är lite drygt två dagar gamla är att man gör ett PKU-prov (Fenylketonuri) för att ta reda på om bebisen har några ovanliga sjukdomar, samt ett gulsotsprov.

Lilltösen var jätteduktig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Flytta bloggen till Allt för föräldrar?

Igår fick jag ett mejl från redaktionen på tidningen Allt för föräldrar. "Vi är intresserade av att prata mer med dig om din blogg och givetvis hjälpa dig att nå ut mer. Jag ser fram emot att höra ifrån dig."

Hon tyckte att jag skulle skapa en blogg på Allt för föräldrar och sedan importera alla mina blogginlägg dit för att de enklare skulle kunna följa min blogg men också för att kunna rekommendera den på deras första sida. Så att sedan klockan tre igår eftermiddag så finns bloggen även på Allt för föräldrar.

Jag kan väl däremot inte säga att jag är nöjd med den bloggen som dessutom är gjord i Wordpress vilket gör att instrumentpanelen skiljer sig en hel del. Men jag tänker i alla fall ge det hela en chans så att om två eller tre veckor så får jag väl se om det blir att bloggen flyttar till Allt för föräldrar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Lillösen har haft lite svårt att få i sig bröstmjölken.

Sedan igår eftermiddag har vi kollat blodsockret och gett mjölkersättning var tredje timme men nu börjar proverna (äntligen) att se bra ut.

Nu sista gången blev lilltösen dock riktigt förbannad. Hon förstod väl vad som var på gång så hon sparkade av sig den ena strumpan så det flög över sängen.

Lilltösen har haft lite svårt att få i sig bröstmjölken så det är därför som hon har fått mjölkersättning, men det börjar gå bättre med amningen också så att snart kan vi nog ta bort mjölkersättningen helt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

23 maj 2011

Vecka 38+5 - Jag har blivit PAPPA!

Idag klockan 18:51 så blev jag pappa till en liten flicka.
Hon var 50 centimeter lång och vägde 3460 gram.

Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

22 maj 2011

Vecka 38+4 - Nyblivna föräldrar i föräldragruppen.

För bara några timmar sedan så fick jag veta (av en ren slump) att ett par i vår föräldragrupp blev föräldrar idag, en lite pojke blev det. Så nu är det bara vi och ett par till kvar i föräldragruppen som ännu inte har fått.

Det andra paret har beräknat förlossningsdatum den trettionde maj, en dag före oss. Däremot så tror jag att de kommer få åka in redan på torsdag eller fredag men man kan väl inte låta bli att hoppas att vi får följas åt så att vi också får åka in då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Vecka 38+5 - Färdknäppen.

För några dagar sedan så började jag att publicera naturliga sätt att sätta igång förlossningen här på bloggen och vad som förvånar mig, eller överraskar mig rättare sagt är att det är väldigt många som föreslår att man ska prova färdknäppen.

Du har tankar om hur du vill föda, du har packat väskan, det känns som om du skulle spricka om magen blev större och du går och väntar på de första värkarna. Och väntar. Och väntar en dag till. Har du hört begreppet äggsjuk höna? Nu förstår du vad det syftar på! Men oavsett hur gärna du vill få det överstökat och träffa den nya världsmedborgare, så kommer bebisen ut när den är redo och en del har mindre bråttom än andra. Om det har börjat pratas om igångsättning kanske du undrar om det finns sätt att skynda på förloppet. Varsågod, här har du några saker att pröva.
Man tror att sex som igångsättningsmetod fungerar på tre sätt – själva rörelsen kan möjligtvis stimulera livmodern så att förlossningen sätts igång, sex kan sätta igång utsöndringen av oxytocin, det hormon som orsakar sammandragningarna och sädesvätskan innehåller mycket prostaglandin, som kan göra att livmoderhalsen mjuknar och lättare utplånas under förlossningens öppningsfas.
Referenser:
Babycenter. (2011). Gravid: Naturliga sätt att sätta igång förlossningen. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 11. URL http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/naturalbringonlabour/.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

21 maj 2011

Vecka 38+3 - Hur känner Ni inför ett barn i hemmet?

Idag är det inte många dagar kvar tills det är beräknat att Truls ska titta ut och jag längtar mer än aldrig förr. Jag minst det som igår när man det var hundra dagar kvar och att det kändes som en evighet...

Det ska bli hur mysigt som helst att ha en liten bebis att gosa med och jag ser verkligen fram emot att få bli pappa (på riktigt) och jag är övertygad om att jag kommer bli en bra pappa. Jag ska åtminstone göra mitt allra bästa för att bli en.

Det har dock varit en riktig berg och dalbana bland känslorna.

Ända sedan den den trettionde oktober då graviditetetstestet visade positivt så har jag varit övertygad om det kommer gå bra och att jag kommer bli en bra pappa men nu när det börjar närma sig så är jag inte lika övertygad. Kommer jag klara det här?

Vintern tvåtusensju fick jag prova på att vara pappa till en liten pojke på fjorton månader och vi hittade på massa bus tillsammans när inte hans mamma var i närheten. Han till och med kallade mig för pappa.

Trots det så är jag ändå inte övertygad om att jag kommer klara det den här gången men jag kommer som sagt göra mitt allra bästa för att lyckas. Den här gången är det på riktigt och jag kommer vara pappa till Truls tills döden skiljer oss åt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Vecka 38+3 - Tvillingbabyn.

Ständigt på språng (den här krabaten var säkert livlig redan i magen) kommer tvillingbabyn med säkerhet att börja prata tidigt, och hon kommer att märkas redan från första dagen.

Nyfiken och lite av en upptäckare kommer den här tultan att behöva massor av stimulering för att trivas då hon lätt blir uttråkad.

Eftersom att hon är kommunikativ så är det inte en dum ide att låta henne träffa andra bebisar så snart som möjligt. Hemma så kan syskonen fylla behovet av kommunikation, något som tvillingbebisen behöver. Det är alldrig för tidigt för henne att interagera med andra människor och hon kommer snabbt att lära sig livets läxor.

Tvillingbebisen är definitivt inte klängig. Tvärtom så vill hon gärna sätta av på egen hand och spatsera omkring för att roa sig.

Förvånande nog så kan det bli lite svårt med humöret när hon inte är upptagen med att leka eller kommunicera med andra, så gör hennes liv okomplicerat och lätt för henne att förstå för att bevara hennes harmoni.

Slutsatsen är att tvillingbebisen är den stora underhållaren i lekgruppen, har svårt att behålla uppmärksamheten någon längre tid (så håll henne sysselsatt) och är en riktigt finurlig och kreativ liten krabat.

Referenser:
Babyn. (2011). Tvillingbabyn. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 19. URL http://www.babyn.se/tvillingbabyn.html.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

20 maj 2011

Vecka 38+2 - Äta curry.

Du har tankar om hur du vill föda, du har packat väskan, det känns som om du skulle spricka om magen blev större och du går och väntar på de första värkarna. Och väntar. Och väntar en dag till. Har du hört begreppet äggsjuk höna? Nu förstår du vad det syftar på! Men oavsett hur gärna du vill få det överstökat och träffa den nya världsmedborgare, så kommer bebisen ut när den är redo och en del har mindre bråttom än andra. Om det har börjat pratas om igångsättning kanske du undrar om det finns sätt att skynda på förloppet. Varsågod, här har du några saker att pröva.

Nummer sju. Äta curry.
Hett kryddad mat rekommenderas ofta som ett sätt att sätta igång förlossningen så till middag idag stod det kyckling på menyn och det blev en rätt som jag bjöd min personal på när jag jobbade som kökschef i Torekov sommaren tvåtusensex.

Referenser:
Babycenter. (2011). Gravid: Naturliga sätt att sätta igång förlossningen. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 20. URL http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/naturalbringonlabour/.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

19 maj 2011

Vecka 38+1 - Pappabloggar.

Idag har jag hjälpt Älsklingen att starta upp en ny blogg, Mammas lilla Truls. Jag gjorde det enkelt så att bloggen ligger kvar på samma webbadress som tidigare men hennes nya blogg kommer rikta sig mer mot hur det är att vara mamma, istället för hur det är att vara gravid.

Jag har hållit på med skrivning i många olika former i några år tillbaka. Allt började väl med att jag som tjugoåring började blogga allt mer seriöst, jag hade under loppet av två år fem olika bloggar och skrev på tre olika domäner. Som tjugoettåring så spenderade jag ett helt år med att utveckla mitt skrivande med hjälp av min dåvarande svenskalärare och året där på så praktiserade jag tre månader på en tidning där jag skrev en del egna artiklar som sedan publicerades i tidningen.

Jag lägger dock väldigt mycket tid på mitt skrivande men jag vill kunna känna mig stolt över det jag lägger ut så att andra kan läsa.

Någonting som jag inte har berättat (och som gjort att Älsklingen kanske känner en del press på sig angående sin blogg) är att jag senare i sommar kommer ansöka om att få vara en av tio bloggskribenter på Coola Pappor, någonting som kan ge mitt bloggande en liten skjuts?

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

18 maj 2011

Vecka 38 - Graviditetskalendern.

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 38. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 18. URL http://www.blimamma.se/gravid-vecka-38.html.

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 38 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 18. URL http://3dpregnancy.parentsconnect.com/calendar/38-weeks-pregnant.html

16 maj 2011

Vecka 37+5 - Graviditetsdepression.

Älsklingen har tagit två Alvedon, ätit frukost och tagit en dusch (som efter en stund blev ett varmt bad) men värkarna håller fortfarande i sig så om en stund ska vi åka upp till vår barnmorska för att höra hur vi ska göra och hon tyckte att vi skulle åka in till förlossningen. "Det är fortfarande öppen tre centimeter men det är inte så mycket kvar av livmoderstappen och det trycker på rätt bra så jag tror i alla fall att det är på gång..."

Strax före klockan tolv så kom vi in till förlossningen för första gången. vi fick komma in till ett undersökningsrum och de gjorde Cardiotocografi (CTG) på Älsklingen, den här gången var det starka sammandragningar och Truls puls var exemplarisk men Älsklingen var fortfarande öppen bara tre centimeter.

Barnmorskan kände hur Truls låg och hon kände en fot jättetydligt så då fick jag också känna och jag kände verkligen den hur tydligt som helst, det kändes verkligen som att man hade foten mellan tummen och pekfingret.

Allt såg dock bra ut så barnmorskan tyckte att vi kunde gå ut på promenad för att se om det hela satte igång och sedan komma tillbaka igen vid sjutiden.

Älsklingen och jag gick och tog årets första mjukglass och ögonshoppade lite grann för att fördriva tiden för att sedan möta upp blivande Moster för att äta middag.

Strax efter klockan sju så kom vi in till förlossningen för andra gången. vi blev mottagen av en barnmorska som visade sig vara vår egen barnmorskas barnmorska och jag fick i samband med det ett parkeringstillstånd för förlossningsavdelningen som man får om man ligger på förlossningen. Strax därefter så kom det dock in en annan barnmorska och kopplade på Cardiotocografin.

Tidigare när vi gjort Cardiotocografi så har barnmorskorna berättat att det är en ultraljudsdosa som mäter fostrets puls (som helst inte ska överstiga hundrasextio) och att en tokometer som mäter sammandragningarna (och kommer ligga på runt trettio när det är en värk).

Därför blev jag lite smått orolig när Truls puls låg på runt hundrasextio ett flertal gånger men barnmorskorna trodde att det kunde bero på att Älsklingen var lite ledsen och strax efter klockan åtta så började Truls puls faktiskt att gå ned och det hela avtog ännu en gång.

Första gången när Älsklingen ringde och berättade att hon var öppen tre centimeter så trodde jag att det var dags men det hela avtog efter drygt tio timmar. Den här gången så åkte vi upp till vår barnmorska för att höra hur vi ska göra och hon tyckte att vi skulle åka in till förlossningen för hon trodde att det var på gång men även denna gång så avtog det hela...

Hur länge ska man då egentligen vänta innan man åker in? Om man ringer in till förlossningen och frågar så svarar de att värkarna ska vara en minut och att det ska vara minst tre värkar på tio minuter. Men om man osäker på hur man ska ta tid då?

För varje gång så känner man sig minst sagt en aning misslyckad och för att inte tala om än mer osäker! Som förstabarnsförälder så har man verkligen ingen erfarenhet av en förlossning. Värkarna var mycket kraftigare än förra gången men trots det inte tillräckliga så hur kraftiga ska egentligen värkarna vara? Inte ens vår barnmorska kunde svara på när vi skulle åka in, tre värkar på tio minuter då ska man helst vara inne och då ni har en bit att åka så är det väldigt svårt att säga... Ni kanske ska stanna här tills imorgon, men jag tror väl egentligen inte att det blir någon bebis på någon vecka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

Vecka 37+5 - Förlossningsvärkar?

Igår kväll klockan nio så började sammandragningarna och idag väckte Älsklingen mig strax före klockan fem. Det blir inte bättre... Känner av dem ännu, fast det har blivit lite intensivare...
Jag känner mig dock väldigt osäker på hur man ska veta att det är dags och nu känner man väl inte för att åka in igen i första taget heller nu när det blev som det blev, jag trodde dock att det var på riktigt men nu kanske man väntar till vattnet går? Men vad händer om man är öppen tre centimeter och vattnet går? Med tjugo mil till förlossningen så känner jag mig väldigt nervös.
När vi frågade vår egen barnmorskan hur man ska veta om det är dags (om man vaknar mitt i natten) så svarade hon att man kunde ta två Alvedon, duscha och äta en smörgås. Om man inte kunde somna om igen sedan för att värkarna gör för ont så ska man ringa förlossningen.

Älsklingen har tagit två Alvedon, ätit frukost och tagit en dusch (som efter en stund blev ett varmt bad) men värkarna håller fortfarande i sig så om en stund ska vi åka upp till vår barnmorska för att höra hur vi ska göra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

15 maj 2011

Vecka 37+4 - Gråta ordentligt.

Du har tankar om hur du vill föda, du har packat väskan, det känns som om du skulle spricka om magen blev större och du går och väntar på de första värkarna. Och väntar. Och väntar en dag till. Har du hört begreppet äggsjuk höna? Nu förstår du vad det syftar på! Men oavsett hur gärna du vill få det överstökat och träffa den nya världsmedborgare, så kommer bebisen ut när den är redo och en del har mindre bråttom än andra. Om det har börjat pratas om igångsättning kanske du undrar om det finns sätt att skynda på förloppet. Varsågod, här har du några saker att pröva.

Nummer tretton. Hyra en riktigt sentimental film och gråta ordentligt.
Klockan nio börjar filmen "PS. I love you" på TV4 så Älsklingen och jag tänkte faktiskt att Vi skulle göra ett försök...

Referenser:
Babycenter. (2011). Gravid: Naturliga sätt att sätta igång förlossningen. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 11. URL http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/planningyourbabysbirth/naturalbringonlabour/.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Vecka 37+4 - Pappabloggar.

Idag är det drygt ett halvår sedan jag började blogga på Pappas lilla Truls. En blogg jag skriver av den enkla anledningen att graviditeten och att jag ska bli pappa är det största som hänt mig. Graviditeten och min vardag med Truls är någonting jag vill minnas resten av mitt liv!

Vad jag tycker är tråkigt är att det är väldigt få pappor som bloggar om sin vardag som blivande pappa eller om vad de hittat på för äventyr med sina barn.

Jag känner själv att jag som blivande pappa kanske inte har så mycket att skriva om just nu när Truls ligger i magen och kanske är det därför som många andra blivande pappor avstår från att skriva blogg?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

14 maj 2011

Vecka 37+3 - Melodifestivalen.

Ikväll är det finalen av Melodifestivalen och jag har sedan flera veckor tillbaka känt på mig att vattnet kommer gå när vi satt oss i vardagsrumssoffan, hällt upp var sitt glas Coca Cola och väntar på att klockan ska bli nio.

Varför jag känner på mig att Truls bestämmer sig för att komma ut ikväll är för att Melodifestivalen är någonting jag sett varje år ända sedan jag var gammal nog att vara vaken så pass länge på kvällen. Så det skulle som sagt inte förvåna mig om Truls bestämmer sig för att förstöra min kväll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

11 maj 2011

Vecka 37+0 - Barnmorskan.

Idag har vi varit till barnmorskan igen och hon tyckte också att Truls kunde ta och komma ut nu och började med att fråga oss om vi hade provat färdknäppen och att hon trodde att Truls kommer komma ut tidigare än beräknat i alla fall.

För mig hade Truls fått komma ut förra onsdagen men Truls ångrade sig tydligen och nu känns den sista maj som evigheter bort.

Barnmorskan tyckte att vi skulle sätta in ett måldatum så att det inte skulle kännas så långt bort och jag står i alla fall fast vid att jag tror Truls bestämmer sig för att komma ut den fjortonde (femtonde) maj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Vecka 37 - Graviditetskalendern.

Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 37. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 11. URL http://www.blimamma.se/gravid-vecka-37.html.

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 37 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 11. URL http://3dpregnancy.parentsconnect.com/calendar/37-weeks-pregnant.html

9 maj 2011

Vecka 36+5 - Magbilder.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

8 maj 2011

Vecka 36+4 - Förlossningsvärkar?

Tidigare i veckan var Vi på studiebesök på förlossningen, Vi trodde båda två att det var dags men det visade sig senare på kvällen att Truls ångrat sig.

Frågan är bara, hur vet man om det är förvärkar eller riktiga värkar?
Ibland kan man få så kraftiga förvärkar att man tror att det är förlossningsvärkar, men värkar som försvinner när man reser sig upp är i regel förvärkar. Man kan också prova att ta en dusch eller göra något annat avslappnande - går värken över är det antagligen bara förvärkar. Regelbundna förvärkar kan dock ett tecken på att förlossningen är nära.
Jag känner mig dock väldigt osäker på hur man ska veta att det är dags och nu känner man väl inte för att åka in igen i första taget heller nu när det blev som det blev, jag trodde dock att det var på riktigt men nu kanske man väntar till vattnet går? Men vad händer om man är öppen tre centimeter och vattnet går? Med tjugo mil till  förlossningen så känner jag mig väldigt nervös.

Referenser:
NioMånader. (2011). Förvärkar/sammandragningar. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 8. URL http://www.niomanader.se/content.asp?ID=78.

5 maj 2011

Vecka 36+1 - Har Truls ångrat sig?

Idag blev vi väckt klockan sju för att en barnmorska ville undersöka hur Truls och Älsklingen mår, och både Truls och Älsklingen mår bra. Det jag kan tycka är väl att Truls har en aning högre puls idag.

Vi hade blivit lovade att en förlossningsläkare skulle undersöka Älsklingen lite mer, för att se om hon hade öppnat sig mera eller om det har avstannat helt och att vi efter det skulle få ta en promenad och sedan komma tillbaka för att göra några undersökning. Så blev det inte.

Istället blev vi utskrivna från förlossningen och kunde åka hem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

4 maj 2011

Vecka 36+0 - Det är dags.

Idag så blev man väckt av att Älsklingen ringde för att berätta att det var dags och vid klockan halvtio så kom Älsklingen in till förlossningen, hon var då öppen tre centimeter och hade värkar ungefär var tredje minut. Men mycket mer har det väl inte hänt, vi har varit ute och tagit en långpromenad och andas oss igenom ett flertal värkar men så helt plötsligt så bara avtar det hela.

Foto: Ida Stensson.
Vi har fått ett rum på BB och ska väl försöka sova om en liten stund sen får man väl se om det hela sätter igång under natten eller om vi blir tvungna att åka hem igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Vecka 36 - Graviditetskalendern.

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg.

Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken.

Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut direkt efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Referenser:
BliMamma. (2011). Gravid vecka 36. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 4. URL .

Bild:
3D Pregnancy. (2011). 36 Weeks Pregnant. Tillgänglig: [www dokument] 2011, maj, 4. URL .

3 maj 2011

Vecka 35+6 - Förlossning?

Den här veckan började en aning annorlunda, ärligt talat så vet jag inte alls vad som är på gång. Frågan är om det kan vara så att Truls har bestämt sig för att komma ut under de närmsta dagarna...

Är svårt för mig att beskriva hur Älsklingen känner och hur hon mår, och jag förstår henne mycket väl när hon inte riktigt kan beskriva för mig hur hon känner och vart det gör ont, frågar jag så brukar jag få till svar att det är mensvärk, tryck nedåt och en molande värk i ryggen, vad nu det kan betyda?

Jag själv är tjugotre dagar för tidigt född så om Truls bestämmer sig för att komma ut lika många dagar före beräknad födsel så är det fyra dagar kvar.

Imorgon ska Älsklingen ringa till förlossningen och sedan får man väl se vad som händer. De kanske tycker att vi ska åka in, eller så ber de oss att vänta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 maj 2011

Vecka 35+4 - Gipsavgjutning av gravidmagen.

Idag är det första maj och nu känns det som att Truls kan titta ut när som helst. Dagen till ära så tänkte jag att jag skulle bjuda på en aning ovanliga magbilder.


Foto: Lars-Erik "Larschan" Ekström.
Idag har vi gjort en gipsavgjutning av gravidmagen. Det var väl en aning klurigt att få det snyggt men jag tycker ändå att resultatet blev helt okej, blir väl ännu bättre bara man gått över det hela med sandpappret några gånger så jag lägger upp bilder på det vid ett senare tillfälle.

Vi valde att köpa ett färdigt paket för avgjutning av gravidmage på Babyplace men jag lovar att det går lika bra med vilket gips som helst. Vad jag saknade var en kroppsstrumpa som man kunde ha dragit över gravidmagen istället för det medföljande vaselinet.

Läs även andra bloggares åsikter om , .