30 januari 2012

Min artikel i det nya numret av PAPPA Magazine.

I mitten av december fick jag ett mejl från som är redaktör och skribent på Moderna Tidskrifter, han undrade om jag ville skriva någonting till nästa nummer av deras tidning PAPPA Magazine(mer om det finns att läsa här). Min artikel finns med i månadens nummer av PAPPA Magazine men den fick inte plats helt i tidningen så att här under kan du läsa den oklippta versionen.
Har du träffat en lattefarsa någon gång? De flesta har väl hört talas om lattemorsan som ofta ses tillsammans med andra lattemorsor på sitt favoritfik där de ockuperar minst fem platser mer än vad de egentligen behöver och givetvis sörplandes på var sin caffé latte. Men hur är det då med lattefarsor, finns de?

Är lattefarsor verkligen så ovanliga? Eller är det bara så att fenomenet inte uppmärksammas i lika stor utsträckning bara för att de är pappor? Eller är det kanske så att det finns förutfattade meningar om att det är mamman som är den som ska vara föräldraledig och därför är den som också träffar andra nyblivna mammor på ett favoritfik i närheten?

Om det inte finns några förutfattade meningar? Vad är det då som gör att så få pappor väljer att vara föräldralediga, eller det kanske är ett val som många pappor känner att de inte har?

Är det amningen? I alla fall om man frågar mammorna. Vad som kan tilläggas då är ju att det faktiskt finns en del kvinnor som av olika anledningar bara inte kan amma. Vad är det då som gör att det ändå är mammorna som är föräldralediga?

Vad säger då papporna om man frågar dem? Säger de samma sak, eller säger de något annat? En sak är i alla fall säker och det är att alla pappor skulle klara av att vara föräldralediga om de bara vill.

För det finns ingen pappa som inte skulle klara av att byta en bajsblöja och det finns ingen pappa som inte skulle klara av att värma en nappflaska med mjölkersättning. Det handlar bara om att komma in i det hela. Vad är det för den delen som säger att en mamma skulle klara det bättre? Har en mamma bättre förutsättningar?

Nu behöver man inte vara en lattefarsa för att vara föräldraledig men att vara föräldraledig handlar om så mycket mer än att bara få vara hemma med sitt barn, som föräldraledig får man större möjlighet att till exempel få höra det första ordet, se det första steget eller att upptäcka den första tanden.

Jag själv är hemma ganska så mycket med vår snart sju månader gamla dotter, inte för att jag är föräldraledig men jag har den möjligheten av andra anledningar. Men varför ser jag väldigt sällan någon annan pappa som går på centrum med barnvagn? Är det för att de själva har valt det eller är det för att mammorna tycker att hon är bättre på att byta blöjor och värma mjölkersättning? Varför?
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

Tommy Kjaersgaard sa...

Väldigt bra artikel. Ska försöka köpa tidningen.

Nisse Ekström sa...

Kul att du är med i Pappa Magazine.

Anna Jordahl sa...

Riktigt bra skrivet.

Jonas sa...

Bra sagt - jag har själv varit hemma i 1½ år med mina första barn - jag väntar fortfarande på min andra period med pappaledighet. Den kommer!

Skicka en kommentar